12 tips & tricks bij het gebruiken van Orficast

12 tips & tricks bij het gebruiken van Orficast

12 tips & tricks bij het gebruiken van Orficast

Orficast is een uniek thermoplastisch materiaal die comfort biedt aan de patiënten en makkelijk is in gebruik. Zie hieronder 12 tips & tricks aangeboden door het merk Orfit, heb je zelf tips & tricks? Laat het ons weten!

Hoe verwijder je een spalk gemaakt van Orficast?

Zodra Orficast rond de vinger of de hand van de patiënt is gewikkeld, dient er een rechte lijn geknipt te worden met een kleine chirurgische schaar. Daarna kan de spalk met bandjes worden vastgezet.

Wanneer je een spalk maakt waarbij de duim wordt meegenomen kan de spalk gewoon eraf worden geschoven. Dit is mogelijk wanneer er slechts een minimale contractuur en de knokkels zijn.

Aanbrengen Velcro zelfklevende back haak en lus riemen

De Orficast blijft een tijdje vochtig, toch moet je meteen de bandjes aanbrengen. Gebruik hierbij een hitte pistool direct op de plek waar je wilt hechten aan de Velcro zelfklevende back haak. Verwarm de Orficast totdat de kleur iets donkerder wordt en het materiaal kleverig. Verwarm de lijm een beetje om het te activeren. Gebruik een ander klein stukje Orficast en verwarm het met het hitte pistool. Breng dit aan als rand rond de haak om de hechting te versterken.

Een alternatief is het gebruiken van een stukje droog Orficast als tussenlaag tussen de klittenband lus of haak en de spalk. Verwarm de droge Orficast met een hitte pistool en plak deze op de achterkant van de Velcro. Verwarm de spalk en de droge Orficast en plak deze op elkaar. Op deze manier kun je meerdere stukken van tevoren voorbereiden en tijd besparen.

velcro

Hoe weet ik wanneer het product klaar is voor gebruik?

Wanneer u het Orficast materiaal in water plaatst, dat verhit is tot 65 °C, zal het vrijwel onmiddellijk geactiveerd worden. Je hoeft het niet lang in het water te laten.

Til één kant omhoog met de spatel om te zien hoe flexibel het is. Haal het materiaal uit het water en dep 1 tot 2 keer droog op een handdoek. Daardoor wordt het overtollige water verwijderd, zodat het niet op uw patiënt druppelt. Het materiaal zal alleen uitrekken en mee bewegen wanneer het water warm genoeg is. Dit zul je marken na een paar keer oefenen.

Hoe weet je wanneer de spalk klaar is?

Zodra je de Orficast om het aangedane lichaamsdeel van de patiënt hebt gewikkeld en ze in de gewenste positie hebt geplaatst, zal het materiaal beginnen te harden. Het blijft nat, maar na een minuut zal het stevig genoeg zijn, zodat je niet meer hoeft te ondersteunen met je handen. Geef het nog eens 1 of 2 minuten de tijd voor het verwijderen. Nogmaals dit ga je van zelf merken na een paar keer oefenen.

Om ervoor te zorgen dat de Orficast voldoende gehard is, tikt u zachtjes met uw vingernagel op het oppervlak van de orthosis. Als het een droog aanvoelt, is de orthese klaar voor verwijdering.

Kan een patiënt sporten met een spalk?

Afhankelijk van de pathologie kan een spalk gemaakt van Orficast tijdens de sport worden gedragen. Door zijn open cel-structuur wordt zweet naar het oppervlak getransporteerd en verdampt, waardoor huidirritatie wordt voorkomen. In het geval van een teamsport moet er altijd bij de coach gecontroleerd worden of een spalk uit een meer stijf materiaal mag gedragen worden. Zorg ervoor dat de randen mooi afgewerkt zijn om irritatie of huid lancering te voorkomen. Vergeet niet om de spalk regelmatig schoon te maken, misschien zelfs een apart te houden voor sport.

Er kan gezwommen worden met de spalk, maar de spalken Velcro bandjes blijven echter een tijdje nat.

spalk

Hoe kan ik de randen afmaken?

Gebruik een scherpe schaar en snijd gladde lange stroken om mooie randen van het materiaal te maken. Je kan ook de rand van de rol opwarmen of gebruik maken van de zachte fluwelen rand strip voor een nog zachtere rand.

Moet ik het DIP-gewricht opnemen in een vinger spalk?

Dit hangt af van het doel van de orthese. Voor PIP-joint flexie contracturen, is het vaak wenselijk om de DIP-joint vrij te laten om actieve flexon oefeningen uit te voeren en het ligament van het ORL te strekken. Nacht orthesen kunnen effectiever worden met langere hendel armen dus gebruik ook het DIP-gewricht. Het juiste ontwerp van de orthese zal afhangen van de diagnose en het doel van de orthese.

Moet ik het DIP-gewricht opnemen in een vinger spalk?

Dit hangt af van het doel van de orthese. Voor PIP-joint flexie contracturen, is het vaak wenselijk om de DIP-joint vrij te laten om actieve flexon oefeningen uit te voeren en het ligament van het ORL te strekken. Nacht orthesen kunnen effectiever worden met langere hendel armen dus gebruik ook het DIP-gewricht. Het juiste ontwerp van de orthese zal afhangen van de diagnose en het doel van de orthese.

duimspalk

Hoe kan de patiënt de Orficast spalk wassen?

Het is niet aanbevolen om de orthese in warm water met wasmiddel te weken, omdat het onmogelijk is om alle wasmiddel te verwijderen, en dit zal de huid irriteren. Biedt de patiënt aan om een stockinet Sleeve te dragen onder en over de orthese om het schoon te houden. Deze is makkelijk schoon te maken een klein beetje warm water en een doekje. De zwarte Orficast kan het vuil beter verbergen.

Als de patiënt nog steeds de orthese wil wassen, gebruik dan lauw water en huidvriendelijke wasmiddel. Was de orthese en spoel het in de douche. De waterjets zullen de zeep verwijderen vanwege de open-celstructuur van Orficast. De orthese zal een tijdje nat blijven.

Mag de Orficast spalk nat worden in de douche?

Een orficast spalk zal zijn vorm niet verliezen in een douche, maar het zal nat en vochtig blijven en ongemakkelijk zijn. Uiteindelijk zal de spalk wel opdrogen.

Laat je patiënt gewoon een zak over de spalk plaatsen tijdens het douchen, of verwijder de spalk voor het douchen.

Kan ik het materiaal van een Orficast spalk hergebruiken om een nieuwe te maken?

Hoewel Orficast-materiaal geheugen heeft en tot op zekere hoogte opnieuw bruikbaar is, is het, zodra de spalk volledig is gevormd door het inpakken of knijpen, niet gemakkelijk om het uit te sluiten of uit te rollen. Kleine aanpassingen kunnen mogelijk gemaakt worden, maar het is wenselijk om gewoon een nieuwe spalk te maken wanneer de oude niet meer goed past.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stel hier uw vraag
Stel hier uw vraag
Problemen, komt u ergens niet uit? wij zien hier om u te helpen!
Verbinden...
Laat een bericht achter en wij reageren hier zo spoedig mogelijk op.
Momenteel zijn wij in gesprek met een andere bezoeker van de website.
:
:
:
Welkom bij Lomed Nederland. Is er iets onduidelijk voor u? laat dan hier een bericht achter en er word direct contact opgenomen met onze sales afdeling.
:
:
De chat is geëindigd.
Was dit gesprek nuttig? Beoordeel deze chat sessie
Goed Slecht
X