Nekhernia

Een nekhernia is een vervelende aandoening in de nek en kan zorgen voor veel pijnklachten. De aandoening gaat meestal vanzelf over en kan niet worden behandeld door middel van oefeningen. Op deze pagina kunt u meer lezen over de oorzaak en behandeling van een nekhernia. 

Wat is een nekhernia?

Tussen de nekwervels zitten tussenwervelschijven. Deze schijven zorgen voor demping in de nek en maakt de nek makkelijk beweegbaar. Het kan zijn dat hier een uitstulping op komt zitten, en naar buiten toe gaat drukken. Dit kan ervoor zorgen dat de uitstulping tegen verschillende zenuwen gaat drukken. Hierdoor worden pijnklachten ervaren en zal de beweeglijkheid in de nek verminderen. De pijnklachten kunnen verschillen per persoon en worden bepaald naar mate de zenuw wordt gedrukt.

nekhernia

Wat is de oorzaak?

Bij een nekhernia kan de oorzaak zeer verschillen. Zo kan de hernia ontstaan door een plotselinge krachtige beweging met de nek, of door het langdurig overbelasten door het leven met een verkeerde houding. Er ontstaat dan een scherpe snijdende, brandende of schietende pijn van de nek tot de hand worden ervaren. Bij een ernstige nekhernia kunnen er zelfs verlammingsverschijnselen ontstaan. u voelt de pijn bijna altijd, tijdens sport of dagelijkse bezigheden, waardoor u er zo snel mogelijk vanaf wilt zijn. 

Welke symptomen treden er op?

De symptomen van een nekhernia verschillen van de symptomen van andere nekklachten. Zo begint de pijn in de nek en blijft deze niet in de nek, maar verspreidt het zich naar de schouders, armen en handen. Dit komt door de druk op de zenuwen. Daarnaast wordt er krachtverlies ervaart in de handen en kan er een tintelend gevoel optreden. Ook duizeligheid en verlammingsverschijnselen zijn symptomen van een nekhernia en gaan vaak gepaard met een scherpe en stekende pijn.

Hoe kunt u een nekhernia behandelen?

In ongeveer 85% van de gevallen gaat een nekhernia over door een juiste behandeling. Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om de klachten te verminderen (of zelfs om te voorkomen). De beste non-operatieve oplossing is het dragen van een halsband en het slapen met een speciale nekhernia kussen. Het is namelijk niet bewezen dat oefeningen helpt tegen een nekhernia. Daarnaast kunt u kiezen voor een operatie wanneer de klachten te ernstig zijn. Dit beslist u samen met de neuroloog. 

Welke risico’s hangen samen met de behandeling?

Op het moment dat de klachten te heftig zijn kan het zijn dat u een nekhernia operatie moet ondergaan. Hierbij wordt de tussenwervelschijf helemaal verwijdert waardoor de zenuw niet meer onder druk staat. Dit kan worden uitgevoerd op twee verschillende manieren; via de voorzijde of achterzijde van de halswervelkolom. De risico’s van deze operatie zijn dat u een wondbloeding of infectie kunt krijgen, krachtvermindering ervaart in de nek en langdurig heesheid door overrekking van de stembandzenuw.

Na behandeling, wat nu?

De eerste paar weken zult u nog veel pijn ervaren. Bij 9 op de 10 mensen gaan de klachten vanzelf over binnen 2 maanden. Is dit niet het geval, kunt u overgaan op een operatie. Neem contact op met uw huisarts als u uw arm of hand niet meer normaal kunt bewegen, u minder kracht krijgt in uw benen waardoor u niet meer normaal kunt lopen, u niet meer kan plassen of als u uw ontlasting ineens niet meer op kunt houden.