Aandoening: Kruisbandletsel

Een veel voorkomende blessure, vooral bij contact- en balsporten, is letsel van de voorste kruisband. De kruisband zorgt voor stabiliteit van de knie in voor- en achterwaartse richting, maar ook bij draaibewegingen. Vooral bij draaibewegingen is de kruisband vrijwel onmisbaar. In de meeste gevallen is er geen tegenstander betrokken als een kruisband scheurt; het gebeurt vaak in een draaibeweging, waarbij de knie naar binnen knikt en het bovenbeen naar buiten draait, terwijl het onderbeen blijft staan, een zogenaamd exorotatie-valgusstresstrauma.

De blessure komt vooral voor in het voetbal, het hockey en het korfbal, maar ook in skiën. Vaak wordt op het moment zelf een knap gehoord. Binnen een uur treedt dan meestal een zwelling op.

Het te volgen beleid na de diagnose is afhankelijk van de aard van de sport, en (in mindere mate) van het niveau waarop de geblesseerde zijn sport wil (blijven) beoefenen. Sommige artsen kiezen ervoor om eerst de knie weer ‘op te trainen’, en wachten af hoe de knie functioneert na het revalidatieproces.

Helaas gaat het daarna – vroeg of laat – vaak toch weer mis, waardoor alsnog een operatie moet plaatsvinden: de voorste kruisbandplastiek.
Een bij voorkeur goed aangemeten brace wordt dan “pro-diagnosi” voorgeschreven. De brace verbetert doorgaans de stabiliteit van de knie. Als naast vermindering van instabiliteit ook de pijnklachten verminderen, zou verwacht mogen worden dat een stabiliserende ingreep van de knie de pijnklachten in gunstige zin kan beïnvloeden.