Preventieve werking van kinesiotape bij enkelbandletsel

Preventieve-werking-van-kinesiotape-bij-enkelbandletsel

Het gebruik van kinesiotape bij de preventie van enkelbandletsel, de effecten van de tape, die de fabrikanten van kinesiotape claimen op het gebied van enkelfunctie, zijn onderzocht. Zij keken naar kracht en meer factoren. De beknopte resultaten van dit onderzoek van Push Sports worden vermeld in dit blogbericht. 

Waarom dit onderzoek?

Het gebruik van kinesiotape is zeer populair geworden als alternatief voor sporttape of brace bij de behandeling of preventie van enkelbandletsel. Onderzocht wordt of de claims ten aanzien van het verbeteren van enkelfunctie (spierkracht, pijn, mobiliteit) gerechtvaardigd zijn. Daartoe hebben ze een groot aantal studies op dit gebied in kaart gebracht en willen ze een uitspraak doen of deze claims kunnen worden gerechtvaardigd.

Wat was het doel van het onderzoek?

Het doel van het onderzoek was om te bepalen of kinesiotape een effectievere behandelmethode is vergeleken met andere behandelmethoden gericht op enkelfunctie.

Hoe werd dit onderzocht?

Vierentachtig studies werden na evaluatie van de kwaliteit in de review meegenomen, waarin 2.684 patiënten deelnamen. Parameters voor het onderzoek waren: sprongkracht, pijn, mobiliteit, evenwicht (coördinatie), proprioceptie en spierkracht. De auteurs van dit onderzoek kwalificeren het bewijs in de meeste verrichte ‘studies’ als ‘low’ tot ‘very low’

Wat waren de belangrijkste resultaten?

De auteurs van dit onderzoek vonden geen enkel ondersteunend of bemoedigend bewijs over het gebruik van kinesiotape ter preventie van enkelbandletsel, en/of het gebruik ervan ter verbetering van de zg. performance (kracht, mobiliteit, coördinatie).

Wat betekent dit voor de praktijk?

“Kinesiotaping an sich is geen adequate behandeling ter verbetering van de enkelfunctie. Het wordt behandelaars aangeraden om strategieën te volgen, die bewezen effectief zijn, zoals oefentherapie en het gebruik van braces.”

Conclusie in 3 stappen:

  • Er is geen bewijs van effectiviteit aangetoond in het gebruik van kinesiotape ter preventie van enkelbandletsel;
  • Er is geen bewijs van effectiviteit aangetoond in het gebruik van kinesiotape bij de behandeling van chronische enkelinstabiliteit.
  •  Er zijn behandelingstechnieken met consistent bewijs, zoals oefentherapie en bracing
Contact Lomed Nederland

Wilt u meer informatie overPush Sports?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op