Stekende pijn in hiel bij rust

hielspoor header

Hielspoor is een veelvoorkomend probleem. Echter is vaak niet direct duidelijk dat de klachten leiden naar de onderliggende oorzaak, namelijk hielspoor. In dit bericht worden mogelijke oorzaken en symptomen, maar ook de verschillende behandelmethodes besproken. 

Wat is hielspoor?

Hielspoor ontstaat door een te grote belasting op de hiel van de voet waardoor de peesplaat onder de voet geïrriteerd raakt en pijnlijk wordt. Pijn ontstaat bij belasting op de hiel, zoals bij staan of lopen. De pijnlijke plek bij hielspoor zit net na de hak, richting het midden van de voetzool. Hier bevindt zich de aanhechting van de peesplaat.

Oorzaken stekende pijn in hiel bij rust

Overbelastingblessures ontstaan vaak door een te grote belasting in een te korte tijd. Bij hielspoor is dit niet anders, wat resulteert in een stekende, soms zeurende pijn onder de voet. Een andere oorzaak kan gewichtstoename zijn. Hoe meer gewicht het lichaam moet dragen, hoe sneller de pees geïrriteerd kan raken. Mogelijk spelen ook verkorte kuitspieren of een verkorte achillespees (aanhechting vanuit de kuitspier) een rol bij het ontstaan van hielspoor. Daarnaast kan een standsafwijking van de voet een oorzaak zijn.

Informatie hielspoor

Symptomen stekende pijn in hiel – Hielspoor

Hielspoor kenmerkt zich door een stekende pijn onder de voet. De pijn is aanwezig tijdens activiteiten waarbij de voet belast wordt. Ook pijn bij het wakker worden en opstart problemen bij belasting na rust wordt vaak gezien bij hielspoor. Vaak begint hielspoor met een milde pijn, welke toeneemt wanneer belasting niet wordt aangepast. In rust neemt de pijn af. Door de toenemende druk op de peesplaat kan en kleine zwelling ontstaan op de plek waar zich de meeste druk op uit oefent.

hielspoor

Hoe kan hielspoor behandeld worden?

Eenvoudige manieren om zelf hielspoor te behandelen zijn:

  • Goede schoenen dragen: goed schoeisel biedt de pees comfort tijdens het lopen en staan. Op deze manier kan de pees herstellen en zal de pijn afnemen
  • Voldoende rust nemen: Rust is erg belangrijk bij hielspoor, op deze manier kan het natuurlijke proces de pees herstellen. Zorg er wel voor dat rust afgewisseld wordt met beweging. Op deze manier wordt de doorbloeding gestimuleerd wat bijdraagt aan herstel.
  • Rekoefeningen: Zorgt voor pijnverlichting. Daarnaast dragen rekoefeningen bij aan het herstel van de pees doordat deze langer wordt, wat zorgt voor ontspanning in de pees wat bevorderlijk is voor het herstelproces.
  • Hakverhoging dragen in schoenen: Door de hak te verhogen tijdens het lopen komt er niet continu een te hoge kracht op de hiel en pees. Hierdoor zal pijnverlichting optreden.

Mochten deze manieren van hielspoor behandelen niet tot het gewenste effect leiden, dan kunt u mogelijk contact opnemen met een arts of fysiotherapeut.

Pro Orthic Night Sock
underwrap tape

Wat kan Lomed betekenen bij de behandeling van hielspoor?

Onze productspecialisten helpen u graag verder in uw keuzes voor de behandeling van uw hielspoorklachten. Binnen ons assortiment vindt u verschillende hulpmiddelen voor het behandelen van hielspoorklachten. Te denken aan nachtspalken en diverse tape-materialen.

Nachtspalken

Lomed biedt verschillende nachtspalken. Binnen ons assortiment vindt u onder andere nachtspalken van Pro Orthic, Darco en BioSkin.

Tapen

Tapen is ook een van de mogelijkheden om een blessure zoals hielspoor te behandelen. Hiervoor biedt Lomed verschillende tapes, bij ons vindt u tape van merken als Tmax en Orfit.

Voordelen van een nachtspalk tijdens hielspoor

Ontdek onderstaand de voordelen van het gebruiken van een nachtspalk tijdens de herstelperiode van hielspoor.

Wilt u meer informatie over
nachtspalken?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op