Achillespeesblessure

De achillespees is de sterkste en grootste pees in heel het menselijk lichaam en maakt het lopen mogelijk. Ruim 60% van de mensen die een achillespeesblessure ervaren beoefenen een sport. Daarnaast hebben mannen en vrouwen tussen 30 en 60 jaar hebben het grootste risico om de blessure op te lopen. Lees hieronder meer over de oorzaak en behandeling van een achillespeesblessure.

Wat is een achillespeesblessure?

Wanneer er sprake is van een achillespeesblessure kan er een verdikking of irritatie ontstaan die loopt tussen de achillespees en het hielbeen. Dit is het resultaat wanneer er een te zware belasting wordt gezet op de achillespees. Er komen dan kleine scheurtjes en extra vocht in de achillespees waardoor een zwelling optreedt. De verdikking kan voor komen in het midden van de achillespees en bij de aanhechting op het hielbeen.

achillespeesblessure

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor een achillespeesblessure. Vaak is de reden overbelasten tijdens sporten of het maken van een verkeerde beweging tijdens intensief sporten. Daarnaast heeft het dragen van slecht schoeisel en een harde ondergrond ook een negatieve impact op de achillespees. Wanneer iemand eerdere ervaring heeft met klachten aan de achillespees kan ook dit de oorzaak zijn van een achillespeesblessure. 

Welke symptomen treden er op?

Bij een achillespeesblessure kan er een verdikking, ontsteking of stijve achillespees optreden met elk een andere oorzaak. Een ontsteking doet zich voor wanneer er teveel kracht op de achillespees wordt gezet. Bij een verdikking ontstaan er kleine scheurtjes en extra vocht in de pees. En ten slotte is er sprake van een stijve achillespees wanneer de achillespees een schok achterlaat bij elke beweging in de voet of het been. Daarnaast komt het vaak voor dat er een voelbare pijn bij de aanhechting wordt ervaren, stijfheid tijdens het sporten of wandelen en stijfheid in de ochtend. 

Hoe kunt u een achillespeesblessure behandelen?

Op het moment dat de patiënt last heeft van een achillespeesblessure zijn er twee mogelijkheden; een scheur/ruptuur van de pees of een peesontsteking. Bij een scheurtje is het belangrijk om rust te houden. Hierbij wordt het gebruik van een brace geadviseerd. Bij een achillespeesontsteking wordt het gebruik van een nachtspalk aangeraden en kan een ontstekingsremmende medicatie worden gebruikt. Beide producten geven de benodigde compressie om het herstelproces te versnellen en verder letsel te voorkomen. 

Wat kan u zelf doen bij een achillespeesblessure?

U kunt een aantal zaken ondernemen om ervoor te zorgen dat de achillespees weer beter gemaakt wordt. Zo is het belangrijk dat u geen sport of activiteiten uitvoert die veel pijn geven. U kunt tijdelijk kijken naar een andere sport als u bij uw eigen sport pijnklachten krijgt. Daarnaast kunt u de spieropbouw geleidelijk opbouwen zodat deze weer sterk wordt. Let erop dat u geen pijn of stijfheid mag ervaren ‘s ochtends. Te slotte is het uitvoeren van krachtsoefeningen goed voor het herstelproces van de achillespees.

Na behandeling, wat nu?

Een achillespeesblessure gaat langzaam maar vanzelf over. Dit hangt met name af van de ernst van de blessure. Door middel van het uitvoeren van aangepaste oefeningen zal de cliënt na ongeveer 3 maanden een vermindering van de klachten ervaren. Na ongeveer een half jaar kan de sport weer worden beoefend die voor de blessure werd beoefend. Als er opeens pijn ontstaat, een knap wordt gevoeld of dat het idee wordt gevormd van een kuiltje in de achillespees dient u contact op te zoeken met uw huisarts.