Fasciitis plantaris

De pijn onder in uw hiel wordt fasciitis plantaris genoemd en veel mensen krijgen in hun leven te maken met deze aandoening. Lopen wordt moeilijk en sporten wordt onmogelijk. Lees nu meer over de oorzaak en behandeling van deze blessure.

Wat is fasciitis plantaris?

Fasciitis plantaris lijkt veel op hielspoor en is een overbelastingsblessure aan de hiel die over het algemeen vaker voorkomt bij sporters. Bij deze aandoening worden er pijnklachten veroorzaakt door een overbelasting aan de voetzoolpees. Deze pees verbindt de voorvoet met de hak en kan worden veroorzaakt door het hebben van te korte spieren. Hierdoor komt er een hoge spanning op de peesplaat te staan waardoor deze overbelast kan raken. Dit resulteert in pijnklachten tijdens het lopen.

fasciitis plantaris

Wat is de oorzaak?

Er zijn een aantal duidelijk oorzaken bekend voor fasciitis plantaris. Zo heeft het lopen of hardlopen op harde ondergrond een negatief effect op de pezen in de voet. Daarnaast hebben mensen met overgewicht een verhoogde kans op de aandoening, vooral wanneer er langdurig wordt gelopen zonder dat dit gewend is. Ten slotte komt fasciitis plantaris vaker voor bij mensen met en baan waar langdurig wordt gestaan of sporters die de voeten continue belasten.

Welke symptomen treden er op?

Wanneer u last heeft van fasciitis plantaris kunnen er verschillende symptomen optreden in de voet en hiel. Denk hierbij aan voelbare pijn bij het lopen en staan, of bewegen van de voet. Daarnaast treden er irritaties op bij het opstaan in de ochtend,  na langdurig stil te hebben gezeten of bij het drukken op de zere plek. Ten slotte kunt u een zeurende pijn ervaren bij het begin van de training of tijdens het lopen op harde ondergrond.

Hoe kunt u fasciitis plantaris behandelen?

Er zijn verschillende opties die u kunt kiezen om fasciitis plantaris te behandelen. Voldoende rust geven en zichzelf laten herstellen is een optie die in vele gevallen voldoende zijn voor het hersellen van de blessure. Wanneer de pijn in de hiel te veel wordt, kan een brace oplossing bieden. Dit kunt u combineren met het uitvoeren van oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Wanneer bovenstaande behandelmethoden niet werken wordt er overgaan tot een operatie of injectie. 

Welke risico’s hangen samen met de behandeling?

Tijdens een operatie wordt de aanhechting van de peesplaat een beetje losgesneden waardoor de spanning wordt vermindert in de hiel. Bij een operatie hangen een aantal risico’s aan vast. Zo wordt er alleen geopereerd bij ernstige klachten die niet verdwijnen na een behandeling bij een fysiotherapeut of na een periode van 9 tot 12 maanden. U kunt daarna een bloedwond of wondinfectie krijgen, of klachten kunnen terugkeren. Bij een injectie is de kans minder klein dat u klachtenvrij bent, en dat de klachten ook terugkeren.

Na behandeling, wat nu?

Als u operatief bent behandeld aan de voet dient u deze rust te geven door middel van een nachtspalk of speciale schoenen. Dit zorgt ervoor dat de zwelling kan afnemen en de operatiewond kan herstellen. U dient de voet vervolgens zo min mogelijk te belasten gedurende 3 tot 6 maanden, en sporten op uw oude niveau wordt afgeraden voor een jaar. U kunt rekoefeningen uitvoeren om het herstelproces in goede banen te leden, waarbij u de belasting op uw hiel geleidelijk dient op te bouwen.