Ganglion

Als u een glad bobbeltje heeft op uw hand of voet dan is dit een ganglion. Het bobbeltje is gemakkelijk te behandelen en er worden weinig klachten ervaren van een ganglion. Wel kan de aandoening vervelend zijn of niet mooi eruit zien. Lees hieronder meer over de oorzaak en behandeling van een ganglion.

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een bobbeltje dat wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede. Dit is een koker die gevuld is met een soort glijmiddel. Dit middel zorgt ervoor dat de pezen op gemakkelijk door de peesschede kunnen glijden op het moment dat u de spieren in uw pols aan- of ontspant. Ook het kapsel van het polsgewricht kan de reden zijn van het bobbeltje. Het bobbeltje is niet gevaarlijk en kan gemakkelijk worden weggehaald. Meestal verdwijnt het bobbeltje vanzelf.

ganglion

Wat is de oorzaak?

Een ganglion kan ontstaan door artrose in het gewricht van de vingers, voeten of hand. Echter is de echte oorzaak van een ganglion nog onbekend. Er zijn geen bewezen onderzoeken dat een ganglion kan komen door bepaalde hobby’s of werkzaamheden. Daarnaast is er geen directe oorzaak voor het uitstulpen van de peesschede en zal de ganglion vrijwel altijd onverwachts toetreden.

Welke symptomen treden er op?

Er kunnen verschillende symptomen optreden wanneer u last heeft van een bobbeltje. Zo ziet u natuurlijk een glad bobbeltje. Dit kan voorkomen op uw vingers, pols of voeten. Het bobbeltje kan vervolgens groter worden door het toetreden van vocht in het ganglion. Hierdoor kan het ganglion in de weg gaan zitten. Dit kan vervolgens een zeurend gevoel geven, of pijnklachten geven bij het bewegen van de pols. Verder brengt een ganglion niet veel klachten met zich mee.

Hoe kunt u een ganglion behandelen?

Op het moment dat u last heeft van een bobbeltje kunt u dit behandelen op verschillende manieren. Bij de meeste mensen is een behandeling echter niet nodig. Bij de helft van de mensen die klachten ervaren verdwijnt het bobbeltje vanzelf. Toch kan het voorkomen dat het bobbeltje terugkomt. U kunt er dan voor kiezen om een brace te dragen. Mocht dit niet helpen kunt u het ganglion operatief weg laten halen, of door middel van een injectie het vocht er uit laten zuigen. Aan beide behandelmethoden hangen risico’s vast.

Welke risico’s hangen samen met de behandeling?

Als het bobbeltje niet vanzelf weggaat, of terugkomt nadat deze vanzelf weg is gegaan kunt u kiezen tussen een operatie of een behandeling door middel van een injectie. Bij de operatie wordt de ganglion verwijdert. Echter kan de ganglion soms nog terugkomen, of er kan een ontsteking of beschadeging van de zenuw optreden. Wanneer u kiest voor een injectie, dan wordt de vloeistof uit het ganglion weggezogen. Echter kan de plek gevoelig achterblijven en is de kans dat het ganglion terugkomt groter dan wanneer u afwacht.

Na behandeling, wat nu?

Als u heeft gekozen voor een operatie kunt u naar huis als u uw gevoel in uw arm terug hebt. U dient vervolgens 2 tot 3 dagen het verband op de wond te houden en de arm in een mitella te houden. Daarnaast is het belangrijk dat u de vingers regelmatig blijft bewegen en zorgt voor een goede bloedsomloop. Als u voor een injectie heeft gekozen dient u de plek waar de ganglion zat een aantal keer per dag te masseren. Hierdoor is de kans groter dat het ganglion wegblijft.