Gekneusde pols

Een gekneusde pols komt veelvuldig voor en kan vervelende klachten met zich meebrengen in het dagelijks leven. Het is belangrijk om te weten welke blessure u in de pols heeft aangezien de symptomen en oorzaken van een botbreuk, verstuiking en kneuzing gelijkwaardig zijn aan elkaar. Lees nu meer over de oorzaak en behandeling van een gekneusde pols.

Wat is een gekneusde pols?

Wanneer je een verkeerde beweging maakt of valt en jezelf opvangt met je handen kan de pols kneuzen. Het verschil tussen een kneuzing, verstuiking of botbreuk is in de pols vaak lastig te voelen. Bij een gekneusde pols is het weefsel dat zich tussen de opperhuid en de botten bevindt flink beschadigd. De kapotte bloedvaten en cellen die door het weefsel lopen, zorgen ervoor dat er vocht en bloed ophoopt waardoor een zwelling ontstaat.

gekneusde pols

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken voor een gekneusde pols. Zo kunt u een kneuzing aan de pols oplopen door een onbewuste val of tijdens het beoefenen van een sport. Daarnaast kan de blessure ontstaan door veelvuldig de pols te gebruiken bij zwaar werk waardoor er een overbelasting plaats vindt. Met name dagelijkse handelingen, zoals een deur openmaken, worden hierdoor beperkt. Wanneer de polskneuzing wordt opgelopen is niet vaak duidelijk. De pijn die je voelt wordt namelijk van binnenuit veroorzaakt.

Welke symptomen treden er op?

Op het moment dat u last heeft van een gekneusde pols is het moeilijk om te herkennen om welke blessure het gaat. De symptomen van een gekneusde pols lijken namen veel op een verstuiking of breuk. Zo zal er een bloeduitstorting plaatsvinden waardoor er een zwelling kan voorkomen. Daarnaast merkt u een functiebeperking van de pols en ervaart u pijn in de pols tijdens rust. Op het moment dat u de pols wilt strekken of buigen geeft dit een zeurende pijn waardoor de pols stijf kan worden.

Gekneusde pols met of zonder zwelling?

Er zijn een aantal verschillen tussen een gekneusde pols met of zonder zwelling. Een gekneusde pols met zwelling komt namelijk vaker voor door een bepaalde gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een harde val of een andere ongeluk tijdens het sporten. Een gekneusde pols zonder zwelling komt vooral voor door een overbelasting. Daarnaast hoeft alleen een gekneusde pols met zwelling behandeld te worden met ijs en kan de pols zonder zwelling het beste behandeld worden met een polsbrace.

Hoe kunt u een gekneusde pols behandelen?

Een gekneusde pols kun je het best behandelen door deze voldoende rust te geven om natuurlijk te herstellen. Om te voorkomen dat u verkeerde bewegingen maakt tijdens de rustperiode is het verstandig om een brace te dragen. Een brace helpt om de pols in de juiste positie te houden waardoor u ook makkelijker andere dingen kunt gaan doen. Daarnaast zorgt een ijsbehandeling voor minder zwelling en verdooft het de pijn. U kunt in samenwerking met uw fysiotherapie oefeningen uitzetten om de pols geleidelijk weer op te bouwen.

Wanneer kan de pols weer belast worden?

Een zware kneuzing heeft een herstelproces nodig van 3 tot 6 weken terwijl een lichte kneuzing zeer snel over gaat (binnen één week). Echter is het belangrijk dat u na deze periode de belasting van de pols geleidelijk opbouwt. Hierdoor krijgt de pols haar natuurlijke beweeglijkheid terug en zal de spierkracht toenemen. U kunt weer gaan sporten als u geen pijn meer heeft, de spierkracht weer op het oude niveau is en de beweeglijkheid weer optimaal is.