Gescheurde enkelband

Door het veelvuldig gebruik van de enkel is een gescheurde enkelband een van de meeste voorkomende blessures. De blessure komt vaak voor bij sporters en is de meest voorkomende blessure onder voetballers. Lees nu meer over de behandelwijze en oorzaak van deze blessure.

Wat is een gescheurde enkelband?

In het enkelgewricht lopen verschillende deze die beweging van de voet mogelijk maakt. Wanneer de enkel een onverwachte, verkeerde beweging maakt kan er een scheur optreden in de enkelband. Dit gaat vaak gepaard met een bloeduitstorting en een zwelling op de enkel. Meestal draait de enkel naar binnen, wat de buitenkant van de band met beschadiging achterlaat. Bij beide gevallen ontstaat er in de meeste gevallen een zwelling op en onder de enkel.

gescheurde enkelband letsel

Wat is de oorzaak?

De meest voorkomende oorzaak van een gescheurde enkelband is het maken van een misstap of val. Hierbij gaat het om een onverwachte en verkeerde beweging. Dit kan echter mede veroorzaakt worden door een ongelijke ondergrond, denk hierbij aan gaten in een voetbalveld of scheefliggende tegels. Daarnaast kan er een overbelasting plaatsvinden in de enkel, wanneer deze overmatig wordt gebruikt en weinig tijd heeft om te herstellen.

Welke symptomen treden er op?

Wanneer u last heeft van een gescheurde enkelband brengt dit enkele symptomen met zich mee. Zo voelt u een stekende pijn bij het belasten van de enkel en treedt er een forse zwelling toe op de enkel. Daarnaast voelt de enkel instabiel en is het onmogelijk om te steunen op de enkel. Ten slotte kan er sprake zijn van een bloeduitstorting, die in de vorm van rode verkleuring op de voetrand of onder de enkel te vinden is. Bij het volledig afscheuren van de enkelband wordt er minder pijn ervaren direct na het oplopen van het letsel.

Hoe kunt u een gescheurde enkelband behandelen?

Bij een gescheurde enkelband is het belangrijk om rust te houden en de enkel omhoog te leggen. Hierbij dient u de enkel met ijs te behandelen zodat de zwelling zo snel mogelijk stopt. Daarnaast is het belangrijk dat u voorkomt dat de enkel de eerste paar dagen wordt belast, dit kan door middel van een enkelbrace. Neem vervolgens contact op met de fysiotherapeut. Deze zal u helpen bij het uitvoeren van effectieve oefeningen voor het herstelproces van een gescheurde enkel. In sommige gevallen kan een operatieve behandeling de oplossing bieden.

Wanneer kiezen voor een operatieve behandeling?

In sommige gevallen kan er gekozen worden voor een operatie. Bij deze behandeling wordt de enkelband vrijgelegd, doorgenomen en over elkaar heen gehecht. Hierdoor zal deze weer sterker worden en steviger. De operatie wordt voornamelijk aangeraden bij jonge mensen die hoge eisen stellen aan de enkels. Hierbij is het van belang dat er eerder vormen van instabiliteit zijn geweest in het enkelgewricht. Het nadeel is dat u een jaar lang niet mag sporten zonder enkelbrace.