Golferselleboog

Een golferselleboog lijkt op een tenniselleboog, maar heeft een ander pijnpunt in de elleboog. Waar een tennisarm aan de buitenkant geïrriteerd kan raken, kan een golfersarm aan de binnenkant geïrriteerd raken. De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

Wat is een golferselleboog?

Er is sprake van een golferselleboog (epicondylitis medialis) op het moment dat er een ontsteking of irritatie aan de pezen in de binnenkant van de elleboog bevindt. U voelt dan pijnklachten op de plek waar de buigspierpezen van de pols vasthechten aan het bot van de bovenarm. Bij een golferselleboog zorgt herhaaldelijke overbelasting voor een ontstekingsreactie. Omdat de pezen niet genoeg rust krijgen tussen de belastende activiteiten in, blijft u de pijnklachten ervaren.

Golfers elleboog detail

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken voor een golferselleboog echter is het ontstaan van een golferselleboog is vaak onbekend.. De gewrichtsblessure kan zich voordoen wanneer er sprake is van een zware overbelasting van de strekspieren bij de pols en vingers. Daarnaast kan elke knijpbeweging in combinatie met een draaibeweging een golferselleboog veroorzaken. Ook een plotselinge zware belasting of het veelvoudig maken van dezelfde elleboogbewegingen kunnen ervoor zorgen dat de patiënt last heeft van een golferselleboog.

Welke symptomen treden er op?

Bij een golferselleboog komen een aantal klachten voor. Ten eerste ervaart u moeilijkheden met het uitvoeren van pols- en armbewegingen. Daarnaast is het uitvoeren van dagelijkse bezigheden moeizaam. Denk hierbij aan het omdraaien van een sleutel in het slot, het geven van een handdruk, het optillen van een zwaar voorwerp of het uitwringen van een handdoek. Deze golferselleboog symptomen beïnvloeden het dagelijkse leven en daarom is het zaak om hier zo snel mogelijk van te herstellen.

Hoe kunt u een golferselleboog behandelen?

Op het moment dat een cliënt last heeft van een golferselleboog zijn er verschillende manier om dit te behandelen. Er zijn zowel operatieve als conservatieve geneeswijzen. Voorbeelden van conservatieve behandelingen zijn het nemen van rust, nemen van medicatie, begeleiding binnen fysiotherapie of een PRP injectie. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een operatieve behandeling, echter is dit in uitzonderlijke gevallen. Ongeacht de geneeswijze duurt het vaak negen maanden tot 2 jaar tot de klachten weg zijn. 

Welke risico’s hangen samen met de behandeling?

Aan de bovenstaande behandelmethoden hangen risico’s aan vast. Zo kan er bij de PRP injectie een bloeduitstorting ontstaan, of een ontsteking. Daarnaast is er de kans dat er schade aan de zenuwen of bloedvaten in de elleboog is gemaakt, echter is dit zeer zeldzaam. Bij een operatieve behandeling zijn er net wat andere risico’s. Zo kan er een nabloeding optreden in de elleboog, en kan de wond geïnfecteerd raken. Ten slotte kan er een prikkeling van een zenuw plaatsvinden, waardoor er extra klachten ontstaan in de elleboog.

Na behandeling, wat nu?

Als er is gekozen voor een PRP injectie kunt u direct na de behandeling naar huis. U hoeft geen extra rust te nemen, echter kan de plaats waar de injectie heeft plaatsgevonden lang gevoelig blijven. U dient na 6 tot 8 weken op controle te komen bij uw chirurg. Wanneer er is gekozen voor een operatie dient u binnen 24 uur het gevoel in uw vingers volledig terug te krijgen. U dient vervolgens een aantal dagen een Sling te dragen. U mag 4 weken niet zwaar tillen, auto rijden of fietsen. Het herstel staat op 2 maanden tot één jaar.