Hallux Valgus

Hallux valgus, ook wel ‘scheve teen’ genoemd, is een voetaandoening in de vorm van een vergroeiing van de grote teen. Deze vergroeiing resulteert in een scheve teen en een knobbel in de grote teen. Hierdoor worden veel pijnklachten ervaren tijdens het dragen van schoenen. en het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Lees hier meer over de oorzaak en behandeling van Hallux Valgus.

Wat is Hallux Valgus?

Wanneer u last heeft van een voetknobbel, waarbij de grote teen is vergroeid is er sprake van Hallux Valgus. Deze knobbel kan pijnlijk aanvoelen tijdens uw dagelijkse activiteiten. De aandoening komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en kan makkelijk worden voorkomen door het dragen van de juiste schoenen. Daarnaast is de blessure gemakkelijk de behandelen met diverse behandelmethoden.

Hallux valgus

Wat is de oorzaak?

Het is onduidelijk wat de precieze oorzaak is van Hallux Valgus. De aandoening kan zich namelijk plotseling voordoen. Echter zijn er wel een aantal factoren die de kans op Hallux Valgus vergroten. Denk hierbij aan een erfelijke voetafwijking, reuma, ouderdom, het dragen van de verkeerde schoenen of het hebben van kleine pezen en spieren (met name bij een korte achillespees en platvoeten). Daarnaast hebben vrouwen meer kans op een scheve teen dan mannen.

Welke symptomen treden er op?

Er kunnen verschillende symptomen optreden op het moment dat u Hallux Valgus heeft. Ten eerste is de vergroeiing van de teen zichtbaar door een knobbel op de grote teen. Daarnaast treedt er een zeurende pijn op bij het aantrekken van uw schoenen waardoor lopen moeilijk gaat. Ook kan het voorkomen dat de grote teen de teen daarnaast opzij duwt en ontstaat er snelle vermoeidheid in de voeten. Ten slotte kan er eelt op irriterende plekken optreden en kan de huid er rood en opgezwollen uitzien.

Hoe kunt u een Hallux Valgus behandelen?

Op het moment dat u last heeft van Hallux Valgus kunt u de teen zelfstandig herstellen. Echter wanneer dit onbehandeld blijft kan dit ernstige gevolgen hebben op uw gezondheid. U kunt de aandoening behandelen door middel van het dragen van een teenspalk. Daarnaast kunt u samen met uw fysiotherapeut de juiste oefeningen uitvoeren om de pijn in de knobbel te verminderen. Wanneer dit niet helpt kunt u uiteindelijk kiezen om een Hallux Valgus operatie uit te voeren. 

Welke risico’s hangen samen met de behandeling?

Wanneer een behandeling van een fysiotherapeut de pijnklachten niet vermindert kunt u voor een operatieve behandeling kiezen. Echter hangen hier een aantal risico’s aan vast. Ten eerste is het een langdurig herstelproces van een jaar, waarbij veel mensen meer pijn ervaren dan ze voorheen gedacht hadden. Daarnaast kunnen de meeste mensen pas na 3 maanden weer hun normale schoenen aandoen. Ten slotte dient u te stoppen met roken voordat u geopereerd wordt.

Na behandeling, wat nu?

Op het moment dat u operatief bent behandeld dient u de teen rust te geven door deze te ontlasten. Dit kunt u doen door middel van speciale schoenen. De zwelling van een operatie kan lang aanhouden, gemiddeld 3 tot 6 maanden, en dient in deze periode zo min mogelijk worden belast. U kunt rekoefeningen uitvoeren om het herstelproces in goede banen te leden, waarbij u de belasting op uw hiel geleidelijk dient op te bouwen.