Hamstringblessure

Een scheur in de hamstring zorgt voor een felle, stekende pijn en komt veelvuldig voor bij voetballers. Bij de blessure wordt het gevoel van kramp ervaren waardoor doorgaan met sporten niet meer mogelijk is. Leer hieronder meer over de mogelijke oorzaken en behandelmethodes van een hamstringblessure.

Wat is een hamstringblessure?

De hamstrings zitten in een groep van drie spieren aan de achterkant van het bovenbeen bij elkaar. Deze groep van spieren zorgen ervoor dat de heup kan strekken en de knie kan buigen. Wanneer er plotseling een krachtige druk op de hamstrings komt kan deze scheuren. Denk bijvoorbeeld aan het trekken van een sprintje, af wil zetten of plotseling afremt. Er ontstaat dan een felle pijn in de hamstrings en de plek kan dik en blauw worden. 

hamstringblessure

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende manieren om een hamstringscheur op te lopen. Het maken van een verkeerde beweging tijdens het sporten wordt voornamelijk als oorzaak gezien. Denk hierbij aan het aanzetten van een sprint, het maken van een sliding, hoog trappen of een spagaat uitvoeren. Daarbij is het uitvoeren van goede warming-up en cooling down noodzakelijk voor de hamstrings. Wanneer dit niet wordt gedaan vergroot u de kans op een hamstringblessure. Ook kunnen teveel trekkrachten de oorzaak zijn van een hamstringblessure.

contenuto

Welke symptomen treden er op?

Op het moment dat een hamstring scheurt treedt er een felle pijn op aan de achterzijde van het bovenbeen. Hierdoor zal er een bloeduitstorting plaatsvinden om de aangedane plek. Daarnaast zult u merken dat u kracht verliest in de hamstring en pijnklachten ervaart tijdens het zitten. Pijn wordt ervaren bij het rekken en buigen van de knie en lopen gaat moeizaam. Ten slotte kan een stijf gevoel worden ervaren een paar dagen na het scheuren van de hamstring.

Hoe wordt de ernst van een hamstringblessure ingedeeld?

Voor het bepalen van de ernst van de hamstringblessure wordt er gebruikt gemaakt van vier graden. De eerste graad, graad 0, houdt in dat er weinig gemerkt wordt tijdens het dagelijks leven en dat de plek hooguit een beetje gevoelig is. Bij graad 1 daarentegen is de plek gevoelig en is er kleine schade aan de spiervezels. Bij graad 2 is er een zwelling zichtbaar en kan er een verkleuring optreden. Buigen met de knie gaat moeilijk. Bij de laatste graad kunt u niet lopen zonder krukken en is een flinke zwelling te zien.

Hoe kunt u een hamstringblessure behandelen?

Bij een scheur in de hamstring is het belangrijk dat er meteen gekoeld wordt. Vermijd vervolgens pijnlijke bewegingen wanneer de ernst nog onbekend is. Daarnaast is het belangrijk om je been omhoog te houden en je hamstring niet veel te belasten. In samenspraak met een fysiotherapeut kunt u de juiste oefeningen uitvoeren in combinatie met het houden van voldoende rust. Wanneer dit niet werkt kan shockwave of Dry Needling therapie worden toegepast op de hamstring. 

Na behandeling, wat nu?

Na uw behandeling bij een fysiotherapeut is het belangrijk dat de klachten niet terugkeren. Als u geen pijn voelt betekent nog niet dat de sport weer kan worden beoefend. De hamstring is namelijk net als de lies extreem gevoelig voor terugkeer. Over het algemeen is sporten na 4 tot 6 weken weer mogelijk echter mag er absoluut geen pijn worden gevoeld. Daarnaast wordt het meedoen aan sportwedstrijden aangeraden na 8 weken revalidatie. Dit hangt met name af van de graad van de hamstringblessure.