Jumpers Knee

Een jumpers knee komt regelmatig voor in de sport en ontstaat geleidelijk bij te veel belasting van de kniepees. Een jumpers knee komt vaker voor bij springsporten als volleybal en basketbal echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Lees nu meer over de oorzaak en behandeling van een jumpers knee.

Wat is een Jumpers Knee?

Een jumpers knee is een overbelastingsblessure die u oploopt door overmatige belasting aan de patella (kniepees). Dit houdt in dat er een ontsteking of irritatie ontstaat bij de aanhechting van de kniepees aan de onderzijde van de knie. Deze pees houdt de knieschijf op zijn plaats bij beweging. Omdat deze blessure vaak bij mensen ontstaat door veel te springen, wordt het een springersknie (Jumpers Knee) genoemd.

jumpers knee

Wat is de oorzaak?

Het is vaak nog onduidelijk wat de oorzaak is van een jumpers knee. Echter is het wel bewezen dat de mate waarin de pees belastbaar is (hoe sterk de pees vanaf geboorte is) en de mate van overbelasting samen zorgen voor een verminderde peeskwaliteit aan de onderzijde van de knieschijf. Daarnaast zijn er sporten waarbij de kniepees veel belast wordt. Hierbij kunt u denken aan sporten als hardlopen, volleybal, basketbal, veldsporten of bergwandelaars. 

Welke symptomen treden er op?

Bij een jumpers knee kunnen er een aantal symptomen optreden. Wanneer u last heeft van deze symptomen is het verstandig contact op te zoeken met uw fysiotherapeut om te voorkomen dat de overbelasting erger wordt. Denk hierbij aan pijn en stijfheid in de kniepees bij; na inspanning, dagelijkse bezigheden, tijdens een warming-up, tijdens hele inspanning of de dag na de inspanningen. De klachten kunnen tijdens of na het sporten optreden en gaan vaak niet meer weg. 

Hoe kunt u een Jumpers Knee behandelen?

De behandeling van een Jumpers knee is een langzaam proces waarbij vaak een langdurige actieve revalidatie nodig is van enkele maanden. Bij een jumpers knee is het verstandig om niet volledig rust te nemen. Volledige rust kan leiden tot afzwakking van de spiergroep, waardoor in de toekomst meer pijnklachten kunnen ontstaan. Daarom wordt het uitvoeren van oefeningen in combinatie met voldoende het meest gebruikt als behandeling. Wanneer dit niet werkt kunt u kiezen om de kniepees operatief te laten behandelen.

Welke risico’s hangen samen met de behandeling?

U kunt een jumpers knee relatief makkelijk behandelen. Bij een jumpers knee operatie wordt het beschadigde peesweefsel verwijdert waardoor het betrokken persgedeelte wordt vrij gelegd. Dit is echter niet zonder nadelen. Zo kunt u een nabloeding krijgen van de wonden en kan er trombose of longembolie ontstaan. Ook een wondinfectie behoort tot de mogelijke complicaties. Tenslotte is er een kleine kans dat er schade aan de zenuwen en bloedvaten overblijft.

Na behandeling, wat nu?

Wanneer een jumpers knee wordt behandeld door middel van het uitvoeren van excentrische oefeningen gaan de klachten vrijwel altijd vanzelf over. U kunt de kniepees dan geleidelijk weer opbouwen in kracht. Als u na 4 tot 6 weken nog steeds geen vermindering ervaart in uw pijnklachten dan dient u contact op te nemen met uw fysiotherapeut. Andere behandelingen zoals tapen of shockwave wordt niet aangeraden.