Klompvoetjes bij baby’s

Een klompvoetje is een afwijking van de voet en komt vooral voor bij baby’s. De klachten kunnen ervoor zorgen dat de voet niet in een normale stand staat. Bekijk hieronder meer over de oorzaak en behandeling van een klompvoetje.

Wat is een klompvoetje? 

Een klompvoetje bij een baby is een aangeboren afwijking van de stand van de voet. In Nederland worden er per jaar ruim 200 baby’s met klompvoetjes geboren en ongeveer de helft van deze kinderen heeft twee klompvoeten.
Met specifieke orthopedische hulpmiddelen krijgt de voet op den duur een steeds normalere stand.

klompvoetje baby

Wat is de oorzaak van een klompvoetje bij een baby? 

De oorzaak van een klompvoetje bij een baby is dat bepaalde pezen en/of spieren in het onderbeen te lang of te kort zijn. Hierdoor nemen de voet en de botten een afwijkende stand aan. Een klompvoetje is vaak gewoon behandelbaar. Met specifieke orthopedische hulpmiddelen krijgt de voet op den duur een steeds normalere stand terug.

Mogelijke oorzaken tijdens de zwangerschap

De precieze oorzaak van een klompvoetje bij baby’s blijft vaak onbekend. Wel kan het mogelijke oorzaken hebben zoals een afwijkende ligging in de baarmoeder, erfelijkheid, een neurologische aandoening, een verstoorde zenuwvoorziening van de voet, een bindweefselziekte, een syndroom of een probleem tijdens de zwangerschap. 

Welke symptomen heeft een klompvoetje?

Het klompvoetje heeft een normale vorm en bevat ook alle botjes en tenen. Klompvoetjes zijn voetjes die naar beneden gericht zijn en naar binnen gedraaid. De stand van de voet staat ‘vast’, dat betekent dat de baby de voet niet kan bewegen naar een normale stand. Dit komt doordat pezen en spieren verkort zijn en anders ontwikkeld zijn dan bij een normale voet.

Ponseti-AFO-sandaal-categorie

Hoe kunt u een klompvoetje bij een baby behandelen? 

Om de aangeboren afwijking van een of meerdere klompvoetjes bij een baby tegen te gaan, zijn er verschillende oplossingen beschikbaar. Schoentjes met een leuke kleur die kunnen worden ingezet na een behandeling. Deze orthopedische hulpmiddelen maken het mogelijk dat ouders met het kind op pad kunnen. Tegelijkertijd wordt er wel altijd een positieve druk op de voetjes uitgeoefend. Langzaam maar zeker verandert het baby klompvoetje dan naar de traditionele vorm van de voet. Ook een brace behoort tot de mogelijkheden.
De voetbrace wordt eerst 3 maanden vrijwel de gehele dag gedragen door de baby. Dit duurt tot het kind ongeveer 4 jaar oud is. 

Advies nodig over klompvoetjes bij baby’s? 

Bij Lomed zijn verschillende oplossingen verkrijgbaar voor baby klompvoetjes. Onze productspecialisten helpen u graag in uw zoektocht naar het juiste orthopedische hulpmiddel. Zij nemen u mee in ons assortiment, om samen tot de juiste oplossing te komen. 
Neem gerust contact met ons op!

Na de behandeling van een klompvoetje bij een baby, wat dan? 

Op het moment dat een baby een klompvoetje heeft gehad, blijft er een kans dat de voet weer terug naar de ‘foutieve’ stand wil.
Laat men de voet dan na een succesvolle behandeling zijn gang gaan, dan is men op den duur weer terug bij af. 

abductie-Dorsiflexie-Mechanisme-voor-de-gewone-schoen-2.jpg