Kruisbandblessure

Een kruisbandblessure is een van de meest vervelende blessures die u kunt krijgen. Dit komt door het complexe kniegewricht. In dit kniegewricht zitten een aantal banden kort op elkaar, waaronder de kruisband. Bij een verkeerde beweging kan het al zijn dat er scheurtjes in de banden zitten. Lees hieronder meer over de oorzaak en behandeling.

Wat is een kruisbandblessure?

U kunt een kruisband op verschillende manieren blesseren. Denk hierbij aan het ontstaan van een oprekking, scheuring, ruptuur of een irritatie (overbelasting). Bij een voorste of achterste kruisbandblessure ontstaat er meestal een scheur. Op het moment dat een kruisband gescheurd of opgerekt is, kunt u uw been niet makkelijk meer bewegen en kunt u een knappend geluid horen. De knie voelt dan instabiel aan waardoor u niet meer kunt lopen.

Wat is de oorzaak?

De voornaamste oorzaak van een kruisbandblessure is het maken van een verkeerde draai- of springbeweging. Tijdens het uitvoeren van deze beweging kan de knie naar binnen knikken en wordt er een verkeerde belasting uitgevoerd op de kruisband. Hierdoor zal de kruisband scheuren of afscheuren. De knieblessure komt vaak voor bij de sport voetbal en gebeurt over het algemeen vaker wanneer er geen contact is met andere sporters.

Welke symptomen treden er op?

Als u last heeft van een kruisbandblessure kunt u dit herkennen aan een aantal symptomen. Zo kunt u bij het scheuren van uw kruisband een knappend geluid hoor. Dit zorgt voor een bloeduitstorting in de knie en gaat gepaard met hevige pijnklachten in de knie. Vervolgens zult u instabiliteit in de knie ervaren waardoor het moeilijk wordt om te lopen. Ten slotte zal er een forse zwelling optreden op de knie, waardoor de beweeglijkheid in de knie vermindert.

Hoe kunt u een gescheurde kruisband behandelen?

Op het moment dat u last heeft van een kruisband is het belangrijk om contact op te nemen met uw fysiotherapeut. Deze kan samen met u een revalidatieplan opstellen, waarin de belasting van de knie geleidelijk wordt opgebouwd. Het is belangrijk dat de knie zo sterk mogelijk voor de operatie is, zodat deze sterker terugkomt en dus op een effectieve en functionele manier kan herstellen na de operatie. Het herstel van een kruisbandblessure duurt 9 tot 12 maanden, een lange periode waarin de knie sterker en stabieler gemaakt wordt.

Hoe werkt een kruisband operatie?

Een operatie bij een gescheurde kruisband wordt altijd aangeraden. Het risico wanneer u dit niet doet is dat u vaak door uw knie gaat en gebonden bent aan een aantal sporten. Tijdens deze operatie zal er een voorste kruisband reconstructie worden gemaakt. Hierbij wordt de afgescheurde pees verwijdert, en wordt een nieuwe kruisband gemaakt door een pees uit de hamstrings te halen. U dient vervolgens 6 weken op krukken te lopen om belasting tegen te gaan.

Na behandeling, wat nu?

Wanneer u een operatieve behandeling heeft gehad zult u negen tot twaalf maanden moeten revalideren. Om zo goed mogelijk te herstellen van een kruisbandoperatie, zonder klachten over te houden, moet u het revalidatieprogramma van uw fysiotherapeut nauwkeurig volgen. Daarnaast dient u oefeningen uit te voeren om te voorkomen dat er stolsels (trombose) in de bloedvaten terecht komen. Deze oefeningen dienen vanaf de eerste dag na operatie worden uitgevoerd. Het wordt aangeraden een elastische verband te gebruiken.