Liesblessure

Een liesblessure is een veelvoorkomende blessure, met name onder voetballers. De blessure kan snel terugkomen waardoor het belangrijk is om deze op de juiste manier te herstellen. Lees nu meer over de oorzaak en behandeling van een liesblessure.

Wat is een liesblessure?

Er zijn twee verschillende vormen van een liesblessure die kan worden opgelopen. Een acute liesblessure ontstaat door het maken van een verkeerde draaibeweging in de heup. Vervolgens schiet het onverwachts in de lies, wat kan leiden tot een verrekking of scheurtje in de spier. Daarnaast wordt de blessure twee van de drie keer veroorzaakt door overbelasting van de lies. Dit komt doordat de spier te weinig rust krijgt tussen sport door waardoor deze niet voldoende kan herstellen.

liesblessure

Wat is de oorzaak?

Zoals hierboven al vermeld zijn wordt een liesblessure twee van de drie keer veroorzaakt door een overbelasting van de lies. In dit geval is er te vaak dezelfde beweging uitgevoerd waardoor kleine scheurtjes ontstaan in de lies. Om dit te voorkomen kunt u de lies sterker maken door het uitvoeren van oefeningen. Bij een acute liesblessure wordt er vaak een verkeerde beweging gemaakt bij het wenden en keren, sprinten of wanneer er een trappende beweging wordt gemaakt. De blessure komt veelvuldig voor bij voetballers.

Welke symptomen treden er op?

Op het moment dat u een liesblessure heeft zijn er een aantal symptomen die u kunt ervaren, waarbij pijn vaak aanwezig is. Dit pijnlijke gevoel kan uitstralen naar de onderbuik en bovenbeen. Daarnaast kan er een zwelling toetreden op de lies en wordt de lies als stijf ervaren. Tevens treedt er een bloeduitstorting op in de lies waardoor de plek van de lies verkleurt. Ten slotte worden er zwakke of instabiele benen ervaren en heeft u moeite met het uitvoeren van dagelijkse handelingen. 

Hoe kunt u een liesblessure behandelen?

Als u een liesblessure heeft opgelopen is het belangrijk om de lies te koelen en kort rust te pakken. Let er op dat u niet te lang rust pakt, hier wordt de lies stijf van waardoor u nog verder van huis bent. Het is daarom belangrijk om de lies te blijven stimuleren door middel van rekoefeningen. Daarnaast kunt u drukverband aanbrengen aan de lies of een compressiebroekje aanschaffen. Wanneer de liesblessure is ontstaan door overbelasting kunt u het beste de lies blijven trainen met een geleidelijke opbouw van belasting.

Hoe kan je een liesblessure voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om een liesblessure te voorkomen. Denk hierbij aan het trainen van de schuine buikspieren. Wanneer deze sterker worden, zal de lies ook sterker worden. Daarnaast is het dragen van goede schoenen ook zeer belangrijk. Wanneer je goede schoenen draagt met een goede grip en comfort voorkom je overbelasting in de spieren. Ten slotte dient u ten alle tijden een goede warming-up en cooling down uit te voeren, zodat de spieren de tijd hebben om te herstellen en te rusten.

Na behandeling, wat nu?

Wanneer u een behandeling bij een fysiotherapeut heeft gevolgd dient u de oefeningen rustig door te pakken. Over het algemeen duurt het herstelproces van een liesblessure zes tot tien weken, echter kan de liesblessure nog langer duren. Op dat moment wordt gesproken van een chronische liesblessure. Dit kan worden veroorzaakt door te snelle belasting van de lies of het verkeerd uitvoeren van excentrische oefeningen voor de lies.