Osgood Schlatter

Osgood Schlatter is overbelastingsblessure aan de kniepees die vooral voor komt bij jongens van jonge leeftijd. De dokters Osgood en Schlatter hebben het verschijnsel voor het eerst beschreven, vandaar de benaming. Lees hier meer over de oorzaak en behandeling van Osgood Schlatter.

Wat is Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter is een aandoening vlak onder de knie, bij de patellapees. Er ontstaat dan een harde bobbel op de aanhechting van de kniepees waardoor pijnklachten ontstaan tijdens belasting. De ziekte komt vooral voor bij kinderen die snel groeien (groeispurt). De ziekte kan echter ook voorkomen bij volwassenen. Dan is de ziekte hoogstwaarschijnlijk al op een jongere leeftijd opgetreden, echter zijn de pijnklachten later naar voren gekomen. 

osgood schlatter

Wat is de oorzaak?

De voornaamste oorzaak van Osgood Schlatter is een overbelasting op de plek waar de bovenbeenspier aan het scheenbeen vastzit. Deze overbelasting komt voort door een combinatie van veelvuldig sporten en een groeispurt. Het is geen blessure die kan ontstaan door acuut letsel maar zal altijd geleidelijk ontstaan. De aandoening komt vaker voor bij sporter waar vaak wordt gesprongen, denk hierbij aan basketbal, volleybal of turnen.

Welke symptomen treden er op?

Er zijn verschillende symptomen die optreden wanneer u last heeft van Osgood Schlatter. Zo zal er een zwelling optreden net onder de knie waardoor pijnklachten worden ervaren. De meeste pijnklachten worden ervaren tijdens of na het sporten. Daarnaast voelt het buitje gevoelig en warm aan en doet het pijn wanneer je er op drukt. De meeste mensen hebben alleen maar klachten aan één knie, echter in sommige gevakllen kunt ook aan twee knieën last van hebben. 

Hoe kunt u Osgood Schlatter behandelen?

Osgood Schlatter heeft een langdurig herstelproces waarbij het enkele maanden duurt voordat sporten weer mogelijk is. Osgood Schlatter is een overbelastingsblessure en daarom is het belangrijk eerst een periode rust te houden. Hierbij dient u rekoefeningen uit te voeren in samenwerking met een fysiotherapeut. Mochten de klachten dan nog niet over zijn, kan in het uiterste geval een operatieve behandeling plaatsvinden. Hierbij wordt de losse botkern operatief verwijdert. 

Na behandeling, wat nu?

De klachten kunnen wel enkele maanden tot zelfs 2 jaar blijven duren. De klachten gaan bijna altijd over wanneer het groeien stopt waarbij het bobbeltje ook verdwijnt. Als de klachten vanzelf minder worden kunt u zelf de aandoening behandelen door genoeg rust te pakken. Zijn de klachten na 4 tot 6 weken nog niet minder geworden, neem dan contact op met uw huisarts of fysiotherapeut.