Runners Knee

Een blessure die vaak voorkomt bij hardlopen is een runners knee. De blessure hoeft niet veel klachten te geven, echter wordt de ernst van de blessure vaak onderschat. Als u met een runners knee door blijft lopen, kan het zelfs zijn dat u niet meer kunt sporten. Lees nu meer over de oorzaak en behandeling van een runners knee.

Wat is een Runners Knee?

Een runners knee, ook wel lopersknie genoemd, is een overbelastingsblessure aan de buitenzijde van het bovenbeen. Op deze plek zit de iliotibale pees die flexie en extensie in de knie mogelijk maakt. Door druk van de band op het bot van het bovenbeen, of overbelasting van de pees kan het weefsel ertussen geïrriteerd raken. Dit leidt tot de pijnklachten in de knie, waardoor sporten of lopen moeilijk uit te voeren is.

hardlopen met runners knee

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een runners knee wordt met name bepaalt door de mate waarin de pees belastbaar is en de mate waarin de pees belast wordt. Deze twee factoren zorgen samen voor mindere kwaliteit van de kniepees. Wanneer de pees te veel belast wordt, maar het herstel niet aan kan vanwege het feit dat de pees te zwak is ontstaat een chronische irritatie. Deze chronische irritatie zorgt voor klachten en pijn, met soms zelfs een zwelling van de pees als gevolg wanneer er niet oprijd gereageerd wordt.

Welke symptomen treden er op?

Er kunnen verschillende symptomen optreden bij een runners knee. Zo geeft de blessure pijn aan de buitenste knieknobbel tijdens het sporten. Deze pijn komt vaak opzetten bij (hard)lopen en fietsen. U kunt met een lopersknie moeilijk de knie strekken en buigen, vooral op het moment dat de knie op 30 graden gebogen is. Daarnaast is het een brandende en stekende pijn, waardoor het vaak onmogelijk is om de sport voort te zetten. Op het moment dat u stopt, zal deze pijn rustig aan weggaan.

Hoe kunt u een Runners Knee behandelen?

Bij een runners knee is het belangrijk dat u rust neemt wanneer u klachten heeft aan de knie. U dient vervolgens in samenwerking met een fysiotherapeut de juiste oefeningen uit te voeren zodat de pees sterker gemaakt wordt. Daarnaast kunt u kiezen voor een massagebehandeling of steunzolen wanneer de oefeningen niet werken. Wanneer u last blijft houden van uw knie na bovenstaande behandeling kunt u ervoor kiezen om de peesplaat operatief te laten behandelen.

Hoe kan een runners knee voorkomen worden?

Er zijn een aantal zaken die een belangrijke rol spelen in het voorkomen van een runners knee. Als eerste is het belangrijk dat u de activiteiten geleidelijk opbouwt, en niet te snel van start wil gaan. Hierbij moet u altijd een warming up en cooling doen uitvoeren. Daarnaast kan gerichte krachttraining van de heup-en beenspieren voorkomen dat er een verminderde kracht of disbalans in de knie voorkomt. Ten slotte is het lopen op een egale grond ook niet onbelangrijk!

Na behandeling, wat nu?

Wanneer u na 4 tot 6 weken nog vermindering van de pijnklachten ervaart, dient u op controle bij uw fysiotherapeut of huisarts te gaan. In uitzonderlijke gevallen zal een operatie aan de orde zijn als de klachten niet verminderen. Wilt u weer gaan sporten? Dan is het belangrijk de belasting gedoseerd op te bouwen en niet te provoceren. Afhankelijk van de ernst en de duur van de klachten in de kniepees kan het volledige herstel van de blessure weken tot maanden duren.