Tennisarm

Een tennisarm is een overbelastingsblessure van de elleboog en komt vooral voor bij mensen van 40 tot 50 jaar. De klachten kunnen ervoor zorgen dat sporten of dagelijkse bezigheden moeilijk worden om uit te voeren. Bekijk hieronder meer over de oorzak en behandeling van een tennisarm.

Wat is een tennisarm?

Op het moment dat u last heeft van een tennisarm heeft u een irritatie aan de buitenkant van het ellebooggewricht. Op deze plek kan vervolgens een bobbel op komen waar de spieren van de onderarm vastzitten aan de elleboog. Deze bobbel kan zorgen voor pijnklachten tijdens het sporten of maken het uitvoeren van andere dagelijkse bewegingen bijna onmogelijk. Deze pijnklachten zijn voelbaar in de onderarm.

tenniselleboog

Wat is de oorzaak?

Het is nog redelijk onduidelijk wat de oorzaak is van een tennisarm. Dit hangt ook met name af van de persoon zelf. Het krijgen van de aandoening kan worden veroorzaakt wanneer de pols steeds herhaalde bewegingen maakt (bijvoorbeeld tijdens het werken). Daarnaast kant het ook zo zijn dat u uw spieren hard laat werken zonder dat de spieren warm zijn (warming-up). Hierdoor komen er sneller scheurtjes in de spier waardoor deze meer tijd nodig heeft om te herstellen.

Welke symptomen treden er op?

Op het moment dat u last heeft van het carpaal tunnel syndroom kunt u dit merken door verschillende bewegingen uit te voeren. Bij het uitvoeren van deze bewegingen worden pijnklachten ervaren. Aan de hand van deze pijnklachten wordt het carpaal tunnel syndroom vastgesteld. Pijnklachten kunnen ontstaan tijdens het uitwringen van een handdoek, een backhand slaan, een schroef indraaien of een kind optillen. Daarnaast kunnen ook pijnklachten ontstaan wanneer u op de knobbel drukt waar de irritatie plaatsvindt. 

Hoe kunt u een tennisarm behandelen?

Er zijn verschillende manieren om van een tennisarm af te komen en deze op een effectieve wijze te herstellen. Ten eerste kunt u het gebruik van een brace proberen. De brace zorgt voor een verlaging van de belasting in de elleboog waardoor deze de tijd krijgt om te herstellen. Daarnaast is het enorm belangrijk om bij een tennisarm te blijven bewegen zoals normaal. Hierdoor houdt u de spieren soepel en sterk en voorkomt u dat de arm stijf wordt. U mag hierbij pijn voelen, alleen voer de oefening dan wat lichter uit.

Na behandeling, wat nu?

Een tennisarm gaat vanzelf over en wordt positief beïnvloed door het uitvoeren van oefeningen. Hoelang de aandoening duurt is dan ook moeilijk te zeggen. Bij 80% van de mensen zijn de klachten na een half jaar verdwenen en bij 10% zijn de klachten na een jaar verdwenen. De overige 10% ziet geen vermindering in de klachten. Het is belangrijk dat u de arm weer op een normale manier kunt gebruiken. Hiervoor dient u niet bang te zijn om de arm opnieuw te gaan belasten.