Zweepslag

Een veelvoorkomende blessure is een zweepslag en komt veel voor bij sporters. De blessure kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen en gaat gepaard met hevige pijn. Zweepslag komt daarnaast vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Lees hieronder meer over de oorzaak en behandeling van zweepslag.

Wat is een zweepslag?

Bij een zweepslag treedt er een acute spierscheuring op. U heeft dan een scheurtje in een spier die niet groter is dan 3 centimeter. Zweepslag kan door een krachtige onverwachte beweging in de spier schieten en komt het meest voor in uw kuitspier. Het bindweefsel en het spierweefsel zijn dan beschadigd, waardoor u moeite heeft met lopen. Zweepslag komt ook voor in de nek, knie, rug en bovenbeen.

zweepslag

Wat is de oorzaak?

Meestal wordt een zweepslag veroorzaakt door het plotseling krachtig aanspannen van de spier. Denk hierbij aan t afzetten bij een sprint of sprong of bij een versnelling tijdens het fietsen op een berg. Zweepslag kan ook worden veroorzaakt door een verkeerde beweging. Hierbij kunt u denken aan het stappen in een kuiltje tijdens voetballen. In sommige gevallen kan zweepslag ontstaan tijdens het wandelen of stilstaan, echter is er dan een andere oorzaak die meespeelt.

Welke symptomen treden er op?

Als u last heeft van een zweepslag, is dit te herkennen aan een aantal symptomen. Direct na het oplopen van het lestel ervaart u een korte en felle pijn. Hierbij kunt u een knappend geluid horen (het scheuren van de spier). Door de spierscheuring zal er een bloeduitstorting plaatsvinden op de plek. Hierdoor ontstaat er een zeurende pijn dat gepaard gaat met krachtverlies van de spier. Van de pijn kunt u draaierig of misselijk worden. Een aantal dagen nadat u het lestel heeft opgelopen kan de blauwe plek verkleuren en naar uw voet afzakken.

Hoe kunt u een zweepslag behandelen?

Op het moment dat u last heeft van zweepslag kunt u deze op een makkelijke manier behandelen. Dit kunt u doen door middel van oefeningen uit te voeren onder toezicht van een fysiotherapeut. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de aangedane spier weer sterker wordt gemaakt en de stabiliteit terugkeert. Bij veel pijn kunt u gebruik maken van pijnstillers. Bij lichte klachten kunt u binnen twee weken van de blessure af zijn, bij ernstige klachten kan het herstel 8 tot 12 weken duren.

Wanneer moet u contact opnemen?

U dient contact op te nemen met uw huisarts of fysiotherapeut op het moment dat u na drie dagen nog niet op uw tenen kunt staan en de pijn elke dag erger wordt in plaats van afneemt. Als u na 2 tot 3 weken nog veel pijn ervaart en weinig verbetering opmerkt dient u ook contact op te nemen. Ten slotte is het belangrijk dat u let op uw beendikte. Als u merkt dat uw been pijnlijker en dikker wordt, dient u acuut contact op te nemen met uw huisarts omdat u dan een trombosebeen kan hebben.

Wat kunt u zelf doen bij een zweepslag?

Het is belangrijk om direct nadat u een zweepslag heeft opgelopen uw been omhoog te leggen en de gescheurde spier te koelen met een ice-pack. Dit zorgt voor een sneller herstelproces en minder pijnklachten. Daarnaast kunt u een drukverband aanleggen om de bloedingen in uw spier tegen te gaan.Ten slotte is het belangrijk dat u niet steunt op het aangedane been. De spier moet zo weinig mogelijk belast worden en kan door middel van een hakverhoging worden ontlast.