Effectief orthesen inzetten bij spasticiteit

header-spasticity

Spasticiteit is een van de meest voorkomende motorische stoornissen na een beroerte. Om spasticiteit te beheersen, maken therapeuten routinematig gebruik van drie soorten behandelmethodes, namelijk bewegingsoefeningen, rekken en orthesen. Welke orthesen dit zijn en hoe effectief deze in de praktijk werken, leest u in dit blogbericht.

Op welke manieren kunt u spasticiteit behandelen?

Met deze review wilden de auteurs therapeuten begeleiden bij het gebruik van stretching en orthesen. Hun werk had verschillende implicaties voor de behandeling van spasticiteit:

 1. Gecombineerde interventies: strekken en spalken mogen niet als op zichzelf staande interventies worden gebruikt. Het bewijs geeft aan dat de uitkomsten verbeteren wanneer ze worden gebruikt in combinatie met aanvullende therapeutische interventies.
 2. Aanpassingen: alleen strekken en spalken kan het vermogen van de patiënt om dagelijkse activiteiten uit te voeren niet verbeteren. Therapeuten moeten ook aanpassingen van dagelijkse activiteiten overwegen om het zelfstandig functioneren te helpen verbeteren.
 3. Verlengde tijdsperiode: strekken en spalken moeten aanhoudend zijn (en kunnen gedurende langere tijd nodig zijn) voor het maximale voordeel van de patiënt.

Werken orthesen effectief voor spasticiteit?

Er zijn een aantal orthesen die in verband worden gebracht als hulpmiddel voor herstel van spasticiteit. Maar hoe effectief zijn deze interventies? Er is recent bewezen dat orthesen en rekoefeningen effectief werken voor de behandeling van spasticiteit of een beroerte.  De statische spalk, dynamische spalk, en strekapparaat/rustende handspalk zijn interventies die effectiviteit opwekken.

Geschikte orthesen voor het behandelen van spasticiteit

Orthesen voor patiënten met spasticiteit dienen comfortabel maar ook ondersteunend en stijf te zijn.

Om deze reden zijn Orfit Eco, Orfit Eco Black NS en Orfibrace uitstekende materiaalkeuzes om orthesen te fabriceren voor patiënten met spasticiteit. U kunt deze materialen gebruiken voor elleboog-, rusthand- en polsorthesen.

En wist u dat er ook pre-cuts verkrijgbaar zijn voor handsteunen en antispasticiteitsorthesen? Deze voorgesneden platen kunnen u zowel tijd als moeite besparen doordat u geen patronen hoeft te maken.

Statische spalk

Statische spalken helpen om spasticiteit te verminderen (lage bewijskracht), evenals de handfunctie en functionele taakprestaties (matige bewijskracht) te verbeteren.

Dynamische spalk

Naast de statische spalk kan de dynamische spalk de handfunctie verbeteren (matige bewijskracht).

Strekapparaat/rustende handspalk

Ten slotte merkten de auteurs op dat strekapparaten inderdaad kunnen helpen bij het verminderen van spasticiteit (sterke bewijskracht).

Mobilisatie orthesen aanbevolen door onze specialisten

 • Biedt uitstekende stijfheid.
 • Bestand tegen vingerafdrukken.
 • Hoge rekvastheid en valt laag.
 • Hoogwaardig recycled materiaal.
 • Biedt uitstekende stijfheid.
 • Bestand tegen vingerafdrukken.
 • Hoge rekvastheid en valt laag.
 • Hoogwaardig recycled materiaal.
 • Geschikt voor vingers en duim.

Handleidingen voor het gebruik van spalken bij spasticiteit 

Er zijn veel opties als het gaat om spalken voor spasticiteit. Bekijk de volgende instructiehandleidingen voor enkele geschikte ontwerpen van statische orthesen: