5 bruikbare tips voor een efficiënt spalkproces

efficient-spalken-header

Vaak heeft men als therapeut weinig tijd tussen de cliënten door of hebben cliënten overlappende afspraken. Daarom heeft een grotere efficiëntie veel baat tijdens behandeling en/of bij het maken van spalken. Hoewel het fabricageproces van een orthese bij een cliënt nooit overhaast mag worden uitgevoerd, zijn er een paar tips die u kunnen helpen om het materiaal voor de orthese sneller voor te bereiden.

Tip 1: Het gebruik van Orfit pre-cuts

Deze voorgesneden patronen voldoen aan de behoeften van veel verschillende klinische diagnoses. Pre-cuts kunnen niet worden vergeleken met geprefabriceerde of voorgevormde orthesen. Door het gebruik van een voorgesneden patroon is het niet nodig om een patroon te maken, maar ook bespaart met tijd door de volgende stappen over te slaan:

 • Het patroon op de hand van de cliënt controleren
 • Het patroon overtrekken op het plaatmateriaal
 • Het patroon uitsnijden
Bekijk spalkmateriaal van orfit

Orfit pre-cuts zorgt dat u efficiënter te werk gaat

Als u eenmaal de specifieke technieken van het vormen van elk van de Orfit Pre-Cuts onder de knie heeft, zult u zien hoe het gebruik ervan uw cliënten enorm ten goede kan komen en u tijd kan besparen.

Orfit-Pre-cuts

Tip 2: Maak uw eigen aangepaste spalk patronen

Maken u en uw collega’s regelmatig hetzelfde orthetische ontwerp? Dan zou men kunnen overwegen om een sjabloon van het ontwerp te maken en materiaal alvast materiaal voor te snijden in dit patroon. Dit zal in feite uw eigen praktijk versie zijn van een pre-cut en daarmee creëert u dezelfde voordelen als hierboven beschreven.

Tip 3: Verdeel uw plaatmateriaal in individuele formaten

 • Bepaal van elk vel materiaal de meest voorkomende orthesen die u fabriceert.
 • Snijd het vel vervolgens voor in het maximale aantal individuele vierkanten of rechthoeken op basis van de vereiste dikte en grootte.
 • Zo heeft u gebruiksklare stukken beschikbaar en bespaart u tijd met uw cliënt.
Orfit-materials

Tip 4: Snijd de zelfklevende haakband voor

Het afsnijden van kleine vierkantjes of rechthoeken van de zelfklevende haakband en het vervolgens afronden van de hoeken kost tijd. Het hebben van een kleine container met meerdere voorgesneden stukken die klaar zijn om aan elke orthese te worden bevestigd, bespaart tijd en moeite.

Samen met collega’s zorgen voor effectief werken

U en eventueel uw collega’s kunnen deze taak samen aan het eind van de week of tijdens een vergadering doen. De schaar die normaal vol lijmresten zou komen te zitten, hoeft daarna slechts één keer schoongemaakt te worden en niet tijdens de cliëntsessie. Zorg ervoor dat u verschillende maten maakt om aan de behoeften van verschillende orthesen te voldoen. Hetzelfde kunt u doen met de lusband.

Tip 5: Houdt uw werkruimte schoon en overzichtelijk

Dit is misschien wel de belangrijkste tip die we kunnen bieden. Berg alles op en maak alle materiaal schoon zodra u klaar bent,op die manier zijn alle gereedschappen de volgende keer zijn waar ze horen te zijn en direct te gebruiken.

Tips voor een opgeruimde, efficiënte werkplek

 • Bewaar de container met zelfklevende haakband vierkantjes in de buurt van de lusband.
 • Bewaar restjes die u opnieuw kunt gebruiken in een container of doos in de buurt.
 • Zorg voor voldoende werkruimte.
 • Houd de schaar zo nodig scherp en schoon.
 • Gooi restjes weg die niet opnieuw kunnen worden gebruikt.
 • Zorg dat u alle benodigdheden bij de hand heeft.
 • Houd de items die u het meest gebruikt binnen handbereik.
 • Bestel op tijd nieuw materiaal.
Werkruimte-1
Werkruimte-2