Haloframe en Halovest van PMT

Meest gebruiksvriendelijke en effectieve halo structuur die er is!

Door een ongeluk, zoals een gebroken nekwervel of ziekte kan het zijn dat er letsel ontstaat aan één van de of alle nekwervels. Het Halo-systeem kan worden ingezet in dit soort gevallen. Om de beschadigde nekwervels weer vast te laten groeien. Het frame en het vest wordt aangelegd door een gipsverbandmeester in de gipskamer. Een Haloframe- en vest wordt in zijn geheel ook wel Halosysteem genoemd.

Wat is het haloframe?

Bij klachten aan de halswervel is het van groot belang om de beste zorg te kunnen bieden. Dit is mogelijk met het haloframe. Het frame zorgt ervoor dat de wervelkolom in een goede, normale stand terug kan groeien. Aan de gewichten van de halokroon wordt getrokken om een goede stand van de wervelkolom te creëren. Ontdek alle voordelen van een PMT Haloframe.

Waar bestaat het haloframe uit?

 • Een ring (Hierboven ook wel halokroon genoemd) Deze wordt tegen het hoofd van de cliënt geplaatst.
 • De schedelpennen, door deze schedelpennen wordt de ring stevig vastgezet tegen het hoofd van de cliënt
 • Vier stangen, deze stangen zorgen voor de verbinding tussen het frame en het vest.

Wat is het halovest?

Het Halovest is het vest dat de patiënt aangemeten krijgt. De voering van dit halovest is gemaakt van lamswol van medische kwaliteit. Het lamswol biedt het grootste comfort en de beste vulling. Het halovest is gemaakt van flexibel materiaal. Door middel van de riempjes met gesp kan het halovest gemakkelijk worden aangebracht bij de patiënt.

Herstellen door middel van halotractie

Bij een letsel aan de cervicale wervelkolom is het soms noodzakelijk om de patiënt eerst enige tijd in tractie te laten liggen zodat de wervels weer in een goede lijn komen te staan en eventuele zwelling kan afnemen. Tractie houdt in dat er indirect gewichten worden bevestigd aan de halokroon, waardoor de wervels niet meer op elkaar drukken. Hierdoor blijft het ruggenmerg vrij en wordt geprobeerd om eventuele beschadigingen te voorkomen. De halokroon is een ring die met zogeheten fixatiepennen op uw hoofd wordt vastgezet.

Cervicale wervelkolom fixeren via een operatie

Daarnaast kan de arts het noodzakelijk vinden om de wervels van de cervicale wervelkolom operatief te fixeren. Een dergelijke operatie kan pas plaatsvinden als de zwelling is afgenomen. Indien de stabiliteit na de operatie nog dermate slecht is, kan de arts ervoor kiezen om ook na de operatie nog een halovest aan te leggen.

headbloks haloframe

Een Haloframe aanbrengen: Hoe werkt het?

Het aanbrengen van de halokroon gebeurt onder lokale verdoving. Niet alle pijn wordt hierdoor vermeden. Vaak ervaren patiënten een druk op het hoofd, die na enkele uren afzakt.Het vest wordt vaak door de gipsverbandmeester aangemeten.

 • U wordt hierbij gedraaid van rug naar zij of buik zodat de voor- en achterkant van het vest aangelegd kunnen worden.
 • Hierna worden de vier staven door middel van fixatiemateriaal aan de halokroon vastgezet.
 • Na het aanleggen wordt er een röntgenfoto gemaakt om de stand van de wervels te controleren. Eventueel wordt de stand aangepast.
Halo syteem uitleg

Hoe werkt de reiniging van een Halosysteem?

Van het gehele halosysteem dienen alleen de schedelpennen grondig (en dagelijks) gereinigd te worden. Het halovest wordt niet verzorgt/gereinigd, omdat de vacht dan een geur kan krijgen. Alles over de exacte verzorging van het Halosysteem leest u in dit bericht.

Schedelpennen Halosysteem
PMT Halo schedelpennen

Hoe verzorgt u de schedelpennen?

De schedelpennen dienen gewassen te worden met een chloorhexidine in alcoholoplossing. Per schedelpengat wordt een wattenstokje of een gaasje gebruikt, met daarop de chloorhexidine in alcoholoplossing. De uiteindes worden op deze manier schoongemaakt.

Hoe kan een patiënt zich verzorgen met een haloframe?

De patiënt kan zich op een zo normaal mogelijke manier blijven verzorgen. Douchen en haren wassen is ook mogelijk met een halo systeem. Door een vochtige doek onder het halovest door te halen kan de huid onder het vest worden gereinigd. Ook heeft de patiënt de mogelijkheid om haren te wassen. Haarverzorgingsproducten kunnen echter wel voor infecties zorgen bij de schedelpennen.

PMT-halo-1233 vest

Hoe verzorg ik een halovest?

Een halovest wordt zelf niet gewassen. De vachten worden niet schoongemaakt, omdat dit invloed kan hebben op de stabiliteit van de wervelkolom. Wel is belangrijk om te zorgen dat de vachten droog blijven. Vochtige vachten kunnen bijvoorbeeld gaan ruiken en het kan de patiënt huidbeschadigingen opleveren.

 • Tijdens de periode in het ziekenhuis voelt u waarschijnlijk al goed aan of het vest wel of niet comfortabel zit (naar omstandigheden). Wanneer dit niet zo is, meldt u dit aan de verpleegkundige; zo nodig wordt het iets aangepast.
 • U mag nooit zelfstandig het vest strakker of losser zetten. Als u thuis klachten krijgt, kunt u altijd telefonisch om advies vragen.
 • Het vest mag niet nat worden. Wanneer dit toch gebeurt, is het van groot belang dat u de bekleding niet verwijdert. Droog het vest met handdoeken of een föhn.

Slapen met een Halovest

Uw slaappatroon kan veranderen door het dragen van het halovest. Allereerst is het vermoeiend om de stellage met u mee te dragen. Bovendien wordt uw nachtrust waarschijnlijk wat vaker onderbroken dan voorheen omdat het moeilijker is om een comfortabele houding te vinden. Naarmate de tijd voorbijgaat, zult u aan het vest wennen en gaat het slapen beter.Slaaptips tijdens de draagperiode:

 • Begin op twee kussens te slapen als u op uw rug ligt.
 • Om makkelijker te kunnen draaien kunt u een papegaai gebruiken (te leen bij de thuiszorg).

Optimale nachtrust met een halovest

Vooral in de beginperiode kan een cliënt last hebben van minder slaap / een onderbroken nacht. Om het slapen met een halovest zo optimaal mogelijk te maken een aantal tips.

Welke kleding is geschikt onder een halovest?

Het vest kan erg warm zijn, want deze wordt tijdens de behandelperiode dag en nacht gedragen. Hierdoor kan een mogelijk kledingstuk een hemd of T-shirt zijn. Dit kan door een T-shirt aan de zijde van de schouder open te knippen. Zijwaarts het shirt aantrekken is ook een optie.

Geschikt in de zomermaanden

Per seizoen verschilt de kleding die geschikt is voor bij het dragen van een halovest. Over het algemeen wordt aangeraden om in de zomerperiode dunnere kleding.

 • T-shirt
 • Hemd

Tijdens de wintermaanden

In de wintermanden kan gewone winterkleding gedragen worden, zoals:

 • Sweaters
 • Truien
 • Winterjassen
 • Een cape

Bij de kledingkeuze is het altijd van belang om in de gaten te houden dat het kleding is met een grote maat, vanwege de benodigde ruimte. Ook bestaat er kleding die speciaal gemaakt is voor het dragen van een Halovest.*Lomed Orthopedic Solutions is een verkooppartij. Raadpleeg daarom altijd voor informatie en tips de behandelend arts of de desbetreffende ziekenhuisafdeling.

Lomed Nederland trotse distributeur van Halosystemen in Nederland

Lomed Nederland is exclusief distributeur in Nederland. Dit houdt in dat u bij ons terechtkunt met uw vragen over een PMT Halosysteem en ook direct kunt aanschaffen. U vindt bij ons het gehele assortiment van PMT Corporation. Op deze manier kunt u met uw accountmanager het Halosysteem volledig samenstellen.

Over PMT Corporation

PMT is een bedrijf dat zich specifiek inzet op de ontwikkeling van hulpmiddelen, zoals apparaten en instrumenten, binnen de medische sector. Met deze jarenlange ervaring binnen de medische wereld is PMT een betrouwbare partner. Ook de Halo-systemen van PMT zijn gebruiksvriendelijk, met optimaal comfort voor de gebruiker, zodat de cliënt op een natuurlijke wijze kan herstellen.

PMT Halo logo

Vragen en antwoorden over het Halo-systeem

 • Het titanium is van medische kwaliteit, gecombineerd met de grafiethoofdring en de ondersteuningsstangen zijn 1.5 / 3T MRI voorwaardelijk en CT-compatibel.
 • De verstelbare hoofdblokken kunnen onafhankelijk van elkaar op 3 manieren worden aangepast, te denken aan; A/P positionering, Flexion/Extension en Tracton/Distraction.
 • Verplaatste gesp voor duidelijke laterale röntgenfoto’s.
 • Het ontwerp van het vest resulteert in een lager gewicht, een betere pasvorm en meer therapietrouw voor uw patiënt en is in 3 varianten verkrijgbaar; lamswol, acryl en coolmax.
 • PMT Halo’s worden vervaardigd met een hartplooi in de schaal net boven het borstbeen, waardoor een snelle toegang tot de borst van de patiënt mogelijk is voor reanimatie of andere noodsituaties.

Het is van groot belang dat het Halo systeem op een goede manier wordt aangemeten bij de cliënt. Daarom gelden er voor het aanmeten van het Halosysteem de volgende regels:1.  Meet de omtrek van het hoofd, gemeten 1 cm boven de wenkbrauw en het oor2.  Borstomtrek ter hoogte van xiphoïd3.  Meet de omtrek in de taille4. Meet de afstand van de schouder tot de heup.

Het is van groot belang dat er regelmatig getoetst wordt op de juiste manier van aanleg en onderhoud van de Halo systemen. Het doel van deze training is met name het optimaliseren van uw kennis doormiddel van het combineren van praktijkoefeningen en de daar bijhorende instructies.Wilt u meer informatie over deze trainingen, neem dan gerust contact met ons op!

Om het volledige Halosysteem samen te stellen kunt u terecht op onze website.

Wilt u meer informatie over PMT Halosystemen?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op.