Overbelaste pols

Een polsblessure kunt u opdelen in twee verschillende categorieën; acuut polsletsel en een geleidelijke polsblessure. Een overbelaste pols valt onder een geleidelijke polsblessure en kan vervelend zijn wanneer er niet genoeg rust wordt gehouden. Bekijk hieronder de oorzaak en behandeling van een overbelaste pols. 

Wat is een overbelaste pols?

Wanneer u last heeft van een overbelasting in de pols dan is er sprake van een irritatie in het bindweefsel (pezen, spieren en banden) rondom het polsgewricht. Na het uitvoeren van oefeningen ontstaan er micro scheurtjes in de spieren in de pols. Deze micro scheurtjes krijgen bij een overbelasting te weinig tijd om te herstellen waardoor er een irritatie optreedt. U ervaart vervolgens pijn in uw pols aan de kant van uw pink waardoor sporten pijnlijk wordt. 

overbelaste pols

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken die voor een overbelaste pols kunnen zorgen. Zo kan het uitvoeren van te moeilijke of te zware oefeningen ervoor zorgen dat u de pols onjuist gebruikt waardoor er pijnklachten ontstaan. Daarnaast verhoogt het uitvoeren van vele herhaalde bewegingen de kans op een overbelaste pols. Ten slotte kan ook het overstrekken van de pols door middel van een overmatige trekkracht leiden tot een overbelaste pols.

Welke symptomen treden er op?

De symptomen van een overbelaste pols treden vaak toe bij langdurige overbelasting. Denk hierbij aan pijn bij het buigen en strekken van de pols, een pijnlijk gevoel na (langdurig) sporten en bewegen of u ervaart pijn wanneer u weerstand biedt bij het uitvoeren van oefeningen. Hoe langer de inspanning, des te meer klachten u zult ervaren. Wanneer er een zwelling optreedt is er geen sprake van een overbelaste pols, maar van een andere blessure (bijvoorbeeld een gebroken pols).

Hoe kunt u een overbelaste pols behandelen?

Als u last heeft van een overbelaste pols heeft u verschillende mogelijkheden om uw overbelaste pols te behandelen. U kunt in samenspraak met uw fysiotherapeut revalideren onder deskundige leiding. U verbetert namelijk de spierkracht, coördinatie en beweeglijkheid in de polsen door middel van oefeningen te doen. Daarnaast kunt u gebruik maken van Medical taping, dry needling of manuele therapie. Wanneer u twijfelt over zeurende pijn in uw pols, twijfel dan niet om dit zo snel mogelijk deskundig na te laten kijken.

Welke risico's hangen samen met de behandeling?

In vergelijking met andere blessures hangen er weinig risico's aan de behandeling van een overbelaste pols. Naast het uitvoeren van de juiste oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapie zijn er andere mogelijkheden voor een behandeling. Medical tapen biedt namelijk compressie aan de pols, echter is het risico dat de tape de overbelasting niet helemaal tegen houdt. Daarnaast kunt u gebruik maken van de behandelmethode dry needling. 

Na behandeling, wat nu?

U heeft een behandeling gehad maar wat nu? U bent voldoende gerevalideerd wanneer u pijnvrij bent. Daarnaast is het belangrijk dat de spierkracht van de pols weer teruggekeerd is naar het oude niveau vóór de blessure. Ten slotte is de beweeglijkheid in het geblesseerde gewricht volledig herstel. Hierdoor zijn er geen pijnklachten meer en kunt u uw dagelijkse en sportieve activiteiten weer oppakken.