Wat zijn de mogelijkheden van een orthese voor carpaal tunnel syndroom?

Carpaal tunnel syndroom orthese

Carpaal tunnelsyndroom (CTS) is een veel voorkomende vorm van compressie van de mediane zenuw die doorgaans resulteert in tintelingen, gevoelloosheid en pijn in de hand en vingers. In dit blogbericht wordt toegelicht wat de mogelijkheden zijn voor het inzetten van een orthese bij het carpaal tunnel syndoom. 

Onderzoek effectieve Carpaal Tunnel Syndroom behandelingen

De Journal of Hand Therapy bevatte onlangs een klinische studie waarin de effectiviteit van verschillende conservatieve behandelingen voor CTS werd getest. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep van 110 vrouwelijke cliënten.

Hoe werd dit geëvalueerd?

Deze cliënten werden geëvalueerd met behulp van zenuwgeleidingsonderzoeken en echografie. Daarnaast omvatte de klinische tests ook: handgreep en vingerknijp metingen, de Visual Analogue Scale (VAS) voor pijn en de Boston Carpal Tunnel Syndrome-vragenlijst voor symptomen en functie.

De patiënten kregen willekeurig een van de behandelingen toegewezen:

  • Een handpalm orthese
  • Kinesiotaping en een polsorthese
  • Paraffinebehandelingen en een polsorthese

Evaluaties werden uitgevoerd na 3 weken, 3 maanden en (voor sommige patiënten) een follow-up na 6 maanden.

Lees het volledige artikel
Carpaal tunnel syndroom orfilight

Aantoonbare verbeteringen bij Carpaal Tunnel Syndroom door orthese

Resultaten van de studie lieten verbeteringen zien in klinische, echografische en elektrofysiologische gebieden in alle drie de behandelingsgroepen. De groep die werd behandeld met orthesen en kinesiotaping blijkt statistisch gezien betere resultaten te hebben op het gebied van pijnvermindering en grijpkracht, vooral bij cliënten met een licht Carpaal Tunnel Syndroom.

De rol van orthetische fabricage voor Carpaal TunnelSyndroom

Het gebruik van een orthese blijft een effectieve conservatieve behandeling voor cliënten met milde CTS en kan ook helpen bij het verminderen van symptomen bij mensen met matige CTS. Het kan nuttig zijn om de orthese te combineren met aanvullende behandelingstechnieken zoals kinesiotaping.

Orthesen voor carpaal tunnelsyndroom

Volaire orthese

Een comfortabele en effectieve handpalm orthese voor de behandeling van carpaal tunnel syndroom kan eenvoudig gemaakt worden van bijvoorbeeld:

Spalk materialen

Bekijk de video en ontdek de fabricagetips voor het maken van een Volar Wrist Cock-Up Orthese.

Wat is de juiste dikte voor een polaire polsorthese?

Een volaire polsorthese kan van veel verschillende materialen worden gemaakt, afhankelijk van de voorkeuren van de therapeut en de cliënt. Voor de meeste volwassenen is 3 mm de juiste dikte voor dit ontwerp.

Voor sommige personen kan 2 mm echter voldoende ondersteuning bieden

Dan  kan men kiezen voor het Orfit Colors NS materiaal. Probeer Orfit Orfilight voor een lichtgewicht orthese die geen extra gewicht toevoegt aan de extremiteit van de cliënt.

Dorsale orthese carpaal tunnel syndroom

Dorsale orthese

Een dorsaal gebaseerd ontwerp kan ook een geschikte optie zijn voor Carpaal Tunnel Syndroom en is ideaal voor patiënten die hun handpalmen vrij willen laten.

Gebruik de Pre-cut

De Dorsal Cock-Up spalk is eenvoudig te maken met de Orfit Pre-cut Classic of de Orfit Pre-Cut Eco.

thermoplast spalk pre-cuts

Wilt u graag meer weten over
de orthese van Orfit?

Of wilt u meer informatie over ons
spalkmateriaal assortiment?

Laat uw gegevens achter en wij nemen snel contact met u op