Darco Hip Spica bandage is de oplossing bij heupklachten en artrose

Versleten heup

De Darco Hip Spica biedt compressie en stabiliteit van het heupgewricht. Heeft u last van een versleten heup, oftewel heupartrose, en wilt u af van de pijn? Dan is de Darco Hip Spica de perfecte heupbrace voor u! 

Waarvoor dient de Darco Hip Spica bandage?

De witte Darco Hip Spica is gemaakt van ademend katoenen materiaal (anti-allergeen). Dit zorgt ervoor dat de huid onder de heupbrace voldoende kan ademen en voorkomt schuren en gevoelige plekken.

Beschikt aan beide kanten over een elastische band

Daarnaast zorgt de hoge elasticiteit voor een aanpasbare toegepaste druk en is de heupbrace instelbaar in zowel omtrek van de heup als de omtrek van de bekken. De Hip Spica heeft aan allebei de kanten een elastische band die aan beide kanten compressie geeft.  

Darco-Hip-Spica
Ja, ik wil een hip spica

Wat is Artrose en hoe ontstaat het?

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat. Het heupgewricht verbindt het bot van het bovenbeen met het bot van het bekken. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen.

Waarvoor dient kraakbeen?

Het kraakbeen is heel glad, zodat uw heup gemakkelijk kan buigen, draaien of strekken. Bij artrose wordt dit kraakbeen steeds dunner en zachter waardoor het gewricht haar bewegingsmogelijkheden verliest; met pijn en stijfheid tot gevolg. 

artrose heup

Bent u geopereerd en heeft u na de operatie last van heupinstabiliteit?

Door de Hip Spica na een nieuwe heupoperatie te dragen wordt compressie geboden aan het gewricht. Deze compressie zorgt voor steun aan het gewricht (postoperatieve immobilisatie).

Voordeel van postoperatieve immobilisatie

De Hip Spica van Darco geeft een gevoel van bescherming waardoor sommige patiënten minder pijn en meer comfort ervaren. Echter kan het ook voorkomen dat u na de operatie nog last heeft van een geïrriteerd heupgewricht. Dan is de Darco Hip Spica perfect om via de compressie de pijn te dempen waardoor de dagelijkse bewegingen wat makkelijker gaan.   

Wat zijn de gevolgen van artrose aan de heup?

Als uw heup erg pijnlijk en/of stijf is, kunt u sommige dingen minder goed doen. Denk hierbij aan het buigen om uw veters te strikken, in de auto stappen of de trap op lopen. Het lukt minder goed om uw been in alle richtingen te bewegen. Hierdoor zult u slijtage krijgen aan de heup en daardoor een pijnlijke heup overhouden.

Wist u dat?

“Bij ernstige artrose u ook een pijnlijke heup heeft wanneer u de heup niet beweegt of belast” 

Heeft u in het verleden last gehad van artrose in de heup (Pre-operatieve pijndemping)?

Als u last heeft van artrose in het heupgewricht, maar nog geen operatie heeft gehad, dan kunnen wij u helpen met de Darco Hip Spica. Doordat de Hip Spica compressie biedt, worden onverwachte bewegingen voorkomen. Daarnaast zorgt de compressie en steun voor meer rust rondom het gewricht, waardoor de pijn minder heftig zal zijn. De Hip Spica zorgt voor ondersteuning in zowel de beginnende fase als in de Pre-OK fase. 

Hoe moet u de bandage aanleggen?

  1. Open de klittenbandsluiting van despicabandage rondom het bekken. 
  2. Sluit het klittenband aan de voorzijde van het bekken, waarbij de bovenrand van despicabandage zich ter hoogte van beide SIAS-referentiepunten (aan de voorzijde van het bekken) bevindt. 
  3. Zorg voor de juiste positionering dat de ‘overgang’ tussen bekken- en heup-deel van despicabandage zich aan beide zijden ter hoogte van de Trochantor Major van de heup bevindt. 
  4. Sluit vervolgens het klittenband rondom de heup van de aangedane zijde. 
  5. Sluit vervolgens het klittenband rondom de heup van de niet-aangedane zijde. 
  6. Mate van compressie is op individuele basis en behoefte van patiënt aan te passen. 
  7. Voorkom inklemming van huid bij de klittenbandsluitingen. 

Wat zijn de wasvoorschriften voor de Darco Hip Spica bandage?

Sluit alvorens het reinigen alle klittenbanden. Gebruik een vochtige doek met een mild wasmiddel om vuil te verwijderen. Laat de bandage vervolgens aan de lucht drogen, liggend op een handdoek. In verband met de klittenbandsluitingen wordt afgeraden om de Hip Spica in de wasmachine te wassen, de bandage mag ook niet in de droger.

Wilt u graag meer weten over
de Darco Hip Spica bandage?

Of wilt u meer informatie over ons
braces assortiment?

Laat uw gegevens achter en wij nemen snel contact met u op