Wat zijn de 3 meest voorkomende enkelletsels?

Wat zijn de 3 meest voorkomende enkelletsels?

Een enkelblessure komt geregeld voor. Per jaar zijn er zelfs meer dan een half miljoen enkelblessures (rond de 52.5000 gevallen). Niet iedere enkelblessure is hetzelfde. In dit bericht worden de 3 meest voorkomende vormen van enkelletsel besproken. Met een mogelijk passende brace bij de situatie van uw cliënt.

De 3 meest voorkomende enkelletsels

Een enkelletsel. Een probleem waar u zeer waarschijnlijk regelmatig over gebeld wordt. Niet elke vorm van letsel is hetzelfde. De 3 mest voorkomende vormen van enkelletsel zijn:

  • Verzwikte enkel
  • Gekneusde enkel
  • Chronische enkelinstabiliteit
Enkelletsel

1. Een verzwikking van de enkel

Bij een verzwikking van de enkel, klapt de voet opeens naar binnen of naar buiten. Hierdoor wordt de enkel dik en dit kan pijnlijk aanvoelen. Als de enkel verwzikt is, dan rekken de enkelbanden zich uit. Het kan voorkomen dat er meer schade is, dan zijn de banden voor een gedeelte of volledig ingescheurd.

2. Een kneuzing van de enkel

Tijdens een stevige voetbalwedstrijd kan het zijn dat er een tackle op de enkel gemaakt wordt. Gevolg hiervan is een pijnlijke opgezwollen plek, die later een blauwe plek kan worden. Bij een kneuzing wordt het onderhuids weefsel beschadigd.Beschadigen deze weefsels dan komt er door kapotte bloedvaten en cellen vocht en bloed vrij. Dit zorgt voor een zwelling en door de verhoogde druk komen zenuwen in de knel. Hierdoor ontstaat pijn. Druk je op de kneuzing, dan verhoogt de druk op de zenuwen en voel je dus meer pijn.

3. Chronische enkelinstabiliteit

Na een enkelverzwikking wordt de kans op het ontwikkelen van chronische enkelinstabiliteit groter. Het komt fan vaak voor dat de enkel veel verzwikt. Deze klacht ontstaat doordat de enkel niet goed genoeg is hersteld. Met een brace kan de enkel goed herstellen na een verzwikking van de enkel.

De 3 meest voorkomende enkelblessures verhelpen met een brace

Lomed biedt een oplossing voor uw cliënten bij een enkelblessure. Onze specialisten raden de volgende braces aan, aan de hand van de 3 meest voorkomende enkelblessures. Deze braces zijn in te zetten bij alle drie de benoemde indicaties.

Statistieken over enkelblessures

Enkelblessures komen het meeste voor bij mensen tussen de 0-17 en 18-34 jaar. Daarvan zijn het in de meeste gevallen mannen die een blessure oplopen.

  • Bij 59% van de enkelblessures is sprake van een verstuiking, verdraaing of bandletsel.
  • In 20% van de gevallen betreft het een kneuzing of bloeduitstorting.

Blessures aan de enkel komen niet alleen voor tijdens het beoefenen van een sportactiviteit. Bij het vallen of verstappen krijgt 46% met een blessure te maken. Ook overbelasting kan een rol spelen, dat gebeurt namelijk bij 25%. Tijdens een contactsport loopt 20% een blessure op door het contact met een andere sporter.*Deze cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek naar enkelblessures (Cijfers 2017) van Veiligheid.nl

RIVM Enkelblessures 2017

Enkelbraces verkrijgbaar bij Lomed

Lomed beschikt over een uitgebreid assortiment aan braces van diverse merken. Ook voor de 3 zojuist besproken enkelblessures kan Lomed u en uw cliënt een geschikte oplossing bieden.Neem contact op met een van onze specialisten om u te laten informeren over de mogelijkheden.

Contact Lomed Nederland

Wilt u meer informatie over enkelbraces?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op