4 symptomen van klompvoetjes bij een baby

Klompvoetje-baby-welke-schoen

Klompvoetjes komen twee keer vaker voor bij jongetjes dan bij meisjes. De afwijking kan verschillen per baby. In dit blogbericht worden de 4 meest voorkomende symptomen van een klompvoetje bij een baby besproken.

Wat is een klompvoetje bij een baby?

Een klompvoetje, ook wel een ‘clubfoot’ genoemd, is een aangeboren afwijking van de stand van de voet. In Nederland worden er per jaar ruim 200 baby’s met klompvoetjes geboren. Met speciale orthopedische hulpmiddelen is deze afwijking goed te behandelen. Na verloop van tijd kan de voet weer terugkeren in een normale stand.

4 symptomen van klompvoetjes bij een baby

De oorzaak van een klompvoetje is dat bepaalde pezen en/of spieren in het onderbeen te lang of te kort zijn. Hierdoor nemen de voet en de botten een afwijkende stand aan. Klompvoetjes worden vaak tijdens de 20-weken echo bij een baby ontdekt. Onderstaand worden de 4 meest voorkomende varianten van klompvoetjes bij baby’s besproken.

4 symptomen klompvoetje baby

1. Een holle voet – clubfoot

Een van de varianten van een klompvoetje bij een baby kan een holle voet zijn. De holle voet is te herkennen aan de vorm die het voetje aanneemt. De benaming klompvoet kan een ander beeld geven dan men verwacht van een klompvoetje.  In de Engelse taal wordt dit ook wel een ‘clubfoot’ genoemd, ter verwijzing naar de vorm van het blad van een golfclub.

2. De voet is omlaag gekanteld – Equines

Ook is het mogelijk dat het klompvoetje omlaag is gekanteld. Het voetje van de baby staat dan naar beneden gericht in een soort splintstand. Als het klompvoetje omlaag staat gekanteld, dan wordt dit meestal de equinus- of spitsstand van de voet genoemd.

Baby klompvoetjes

3. Het klompvoetje en de hiel staan naar binnen gericht

Het klompvoetje van een baby kan verschillende vormen hebben aangenomen. Zo bestaat er ook een kans dat het klompvoetje en de hiel naar binnen gericht staan. Dit zorgt voor de andere stand van de voet.

4. De voorvoet is naar binnen en naar achteren gericht

Deze vorm van het klompvoetje wordt ook wel een komma genoemd. In dit geval heeft de voorvoet van de baby een stand die naar binnen gericht is. En er is sprake van een splitstand. De verschillende vormen van klompvoetjes zijn gebaseerd op een steeds ernstiger wordende variant.

4 symptomen klompvoetje baby

Is een klompvoetje bij een baby te behandelen?

Ja, een klompvoetje is te behandelen. Een baby heeft zelf niet genoeg kracht om zijn/haar voetje terug te brengen in een juiste stand. Hier zijn in alle 4 de genoemde gevallen orthopedische hulpmiddelen voor nodig om verandering in de stand van de voet te brengen.

Voordelen van Ponseti bij een klompvoetje

De voordelen van Ponseti maakt het product tot een uniek hulpmiddel voor een klompvoetje bij baby’s die onderscheidt maakt ten opzichte van soortgelijke modellen. De voordelen van Ponesti zijn onderstaand te vinden.

Contact Lomed Nederland

Wilt u meer informatie over Ponseti?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op