Klompvoetjes bij baby: afwijkende ligging in de baarmoeder

Klompvoetje-baby-welke-schoen

Klompvoetjes komen bij ongeveer één op de duizend baby’s voor. De ernst van de klacht kan per baby verschillen. In dit blogbericht leest u de oorzaken, de symptomen en wat de gvolgen zijn van een afwijkende ligging in de baarmoeder voor klompvoetjes bij een baby.

Klompvoetjes bij baby’s

Een klompvoetje is een aangeboren afwijking van de stand van de voet. In Nederland worden er per jaar rond de 200 baby’s met klompvoetjes geboren en ongeveer de helft van deze kinderen heeft twee klompvoeten.

feiten klompvoetjes bij baby

Afwijkende ligging in de baarmoeder

De precieze oorzaak waarom en hoe een baby een klapvoetje krijgt is vaak niet duidelijk. Dit kan met veel verschillende factoren te maken hebben. Een van deze factoren kan een afwijkende ligging in de baarmoeder, tijdens de zwangerschap, zijn.Tijdens de zwangerschap is het mogelijk dat een klompvoetje ontstaat doordat er zich te weinig ruimte bevindt in de baarmoeder. Dit komt bijvoorbeeld door een  tweelingzwangerschap of wanneer de baby in een stuit ligt.

Onderzoek naar klompvoetjes bij een baby

Vaak wordt tijdens de 20-wekenecho duidelijk dat de baby klompvoetjes heeft. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er een tweeling in de baarmoeder aanwezig blijkt te zijn of juist door een gebrek aan ruimte in de baarmoeder. De baby komt in een stuip te liggen en dat zorgt ervoor dat klompvoetjes ontstaan.

Ja, ik wil meer informatie

Symptomen van een klompvoetje

Het klompvoetje heeft de vorm van een normale voet. Ook bevat het klompvoetje alle botjes en tenen. Klompvoetjes zijn voetjes die naar beneden gericht zijn en naar binnen gedraaid. De stand van de voet staat ‘vast’, dat betekent dat kinderen de voet niet kunnen bewegen naar een normale stand. Dit komt doordat pezen en spieren verkort zijn en anders ontwikkeld zijn dan bij een normale voet.

Ponseti AFO Flexion Stop

Oorzaak van een klompvoetje

De oorzaak van een klompvoetje is dat bepaalde pezen en/of spieren in het onderbeen te lang of te kort zijn. Hierdoor nemen de voet en de botten een afwijkende stand aan.  Een klompvoetje is gewoon behandelbaar.

De baby heeft klompvoetjes, wat nu?

Indien er klompvoetjes ontdekt worden, dan zal er een tweede echo plaatsvinden ter controle. Op dat moment verandert er niets aan de zwangerschap. De ouders worden enkel naar een orthopeed doorgestuurd om de situatie te bespreken. De orthopeed zal verder helpen, zodat de baby volledig herstelt van de klompvoetjes.

Voordelen van Ponseti bij een klompvoetje

De voordelen van Ponseti maakt het product tot een uniek hulpmiddel voor een klompvoetje bij baby’s die onderscheidt maakt ten opzichte van soortgelijke modellen. De voordelen van Ponesti zijn onderstaand te vinden.

Contact Lomed Nederland

Wilt u meer informatie over Ponseti?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op