Klompvoetjes bij een baby: oorzaak, symptomen en hulpmiddelen

Klompvoetje-baby-welke-schoen

Klompvoetjes komen bij ongeveer één op de duizend baby’s voor. De ernst van de klacht kan per baby verschillen. Hoe een klompvoetje ontstaat bij een baby en welke hulpmiddelen hier tegen geboden worden leest u in dit blogbericht. 

Klompvoetjes bij baby’s

Een klompvoetje is een aangeboren afwijking van de stand van de voet. In Nederland worden er per jaar ruim 200 baby’s met klompvoetjes geboren en ongeveer de helft van deze kinderen heeft twee klompvoeten. Met specifieke orthopedische hulpmiddelen krijgt de voet op den duur een steeds normalere stand.

feiten klompvoetjes bij baby

Oorzaak van een klompvoetje

De oorzaak voor deze afwijking is dat bepaalde pezen en/of spieren in het onderbeen te lang of te kort zijn. Hierdoor nemen de voet en de botten een afwijkende stand aan.  Een klompvoetje is vaak gewoon behandelbaar. Met specifieke orthopedische hulpmiddelen krijgt de voet op den duur een steeds normalere stand zonder dat het kind een pijnlijke behandeling moet ondergaan.

Baby klompvoetjes

Symptomen van een klompvoetje

Het klompvoetje heeft een normale vorm en bevat ook alle botjes en tenen. Klompvoetjes zijn voetjes die naar beneden gericht zijn en naar binnen gedraaid. De stand van de voet staat ‘vast’, dat betekent dat kinderen de voet niet kunnen bewegen naar een normale stand. Dit komt doordat pezen en spieren verkort zijn en anders ontwikkeld zijn dan bij een normale voet.

Hulpmiddelen bij een klompvoetje van een baby

Wanneer u een klompvoet constateert bij een patiënt, zijn er een hoop dingen die u kunt doen. Zo zijn er bijvoorbeeld orthopedische hulpmiddelen beschikbaar. De hulpmiddelen zorgen er uiteindelijk voor dat de stand van de voet weer terug wordt gevormd naar zijn normale stand.

Ponseti AFO standaard met bar
Ponseti dubbellaagse sokken

Brace voor een klompvoetje

De brace is ook een hulpmiddel om klompvoeten tegen te gaan. Een klompvoetjesbrace forceert de voet om in de juiste stand te staan. Dit is een zeer effectieve manier om de klompvoet te verhelpen. Bij jonge kinderen is het vaak de bedoeling dat deze een aantal maanden bijna de gehele dag gedragen wordt. Denk dan aan zo’n 23 uur per dag. Deze brace wordt daarna dan tijdens het slapen gedragen tot het kind een leeftijd van 4 jaar bereikt.

De baby heeft klompvoetjes, wat nu?

Indien er klompvoetjes ontdekt worden, dan zal er een tweede echo plaatsvinden ter controle. Op dat moment verandert er niets aan de zwangerschap. De ouders worden enkel naar een orthopeed doorgestuurd om de situatie te bespreken. De orthopeed zal verder helpen, zodat de baby volledig herstelt van de klompvoetjes.

Voordelen van Ponseti bij een klompvoetje

Ponseti beschikt over eigenschappen die het product kenmerken. Deze voordelen maakt het product tot een uniek hulpmiddel voor een klompvoetje bij baby’s die onderscheidt maakt ten opzichte van soortgelijke modellen. De voordelen van Ponesti zijn onderstaand te vinden.

Contact Lomed Nederland

Wilt u meer informatie over Ponseti?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op