Klompvoetjes en chromosoomafwijking

Klompvoetje-baby-welke-schoen

De klompvoet is een afwijking van de voet. In de meeste gevallen wordt dit al na 20 weken ontdekt. Waarom de ene baby een klompvoet heeft en de ander niet is vaak niet duidelijk. Wel zijn er mogelijke oorzaken aan te wijzen, zoals een chromosoomafwijking. In dit bericht gaan wij in op deze chromosoomafwijkingen. 

Hoe ontstaat een klompvoet?

Een klompvoet betekent dat sommige pezen of spieren te lang of juist te kort zijn in het onderbeen. De botten in de voet nemen hierdoor een afwijkende vorm aan. Dit verschijnsel ontstaat in de baarmoeder tijdens de zwangerschap. In de meeste gevallen heeft dit te maken met een gebrek aan ruimte in de baarmoeder, een afwijking bij de baby of een mogelijke gebeurtenis tijdens de zwangerschap.

feiten klompvoetjes bij baby

Klompvoeten en een chromosoomafwijking

Een mogelijke chromosoomafwijking kan een van de oorzaken zijn die voor een klompvoet kan zorgen.

Trisomie 18 is zo een chromosoomafwijking. Meestal ontstaat deze afwijking door een fout in de eicel. Ook kan de afwijking ontstaan door een fout in de zaadcel.  Door deze fout is het chromosoom 18 in drievoud aanwezig, in plaats van in tweevoud. Meestal is dit het geval bij alle cellen in het lichaam. Het komt echter ook voor, dat het extra chromosoom niet in alle cellen voorkomt. Een van de uiterlijke kenmerken hiervan is klompvoeten.

informatie klompvoet
Baby klompvoetjes

Syndromen en klompvoeten

Bij verschillende syndromen is er kans op klompvoeten. Hoe de afwijking zich uit verschilt per situatie en per syndroom. In de meeste gevallen ligt het aan een foutje in het gen of de chromosomen. Ook is het mogelijk dat er een fout zit in de ei- of zaadcel.

Hoe kan een klompvoet behandeld worden?

Een klompvoet kan op verschillende manieren behandeld worden met de juiste orthopedische hulpmiddelen. Dit kan door middel van een schoen en een brace. Bij ons in het assortiment vindt u de hulpmiddelen van Ponseti. Deze schoenen en braces forceren de klompvoet. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de voet langzaam terugkeert naar de normale stand.

Voordelen van een Ponseti schoen bij een klompvoet

Ponseti beschikt over eigenschappen die het product kenmerken. Deze voordelen maakt het product tot een uniek hulpmiddel voor een klompvoet bij baby’s die onderscheidt maakt ten opzichte van soortgelijke modellen. De voordelen van Ponesti zijn onderstaand te vinden.

Wilt u meer informatie over
Ponseti klompvoet schoenen?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op