Mobilisatie orthesen zijn een uitstekend hulpmiddel om cliënten te helpen passieve gewrichtsbeweging terug te krijgen. Ze worden vaak gebruikt voor de behandeling van cliënten met zeer stijve gewrichten na letsel of langdurige immobilisatie. Als therapeut kan men kiezen uit de drie soorten mobilisatie orthesen die baat hebben bij herstel van gewrichtsbewegingen.
Welke type mobilisatie orthesen kunt u inzetten?
Er zijn drie soorten mobilisatie orthesen die een therapeut kan inzetten als hulpmiddel voor patiënten om passieve gewrichtsbewegingen terug te krijgen. Dit zijn dynamische, statisch progressieve en serieel statische mobilisatie orthesen. Maar hoe bepaalt u welk type u moet gebruiken? Wij helpen u met deze blog graag bij het maken van de juiste keuze. Maar eerst volgt een overzicht van de 3 verschillende soorten mobilisatieorthesen.
Bekijk spalkmateriaal van orfitDynamische orthese
- Bevat elastische componenten en spoelen of veren.
- Zet spanning op het gewricht om bewegingsbereik te vergroten.
- Veren/spiralen vervangen de zwakke of verlamde spieren.
- Inzetbaar bij stijve gewrichten die niet volledig bewegingsvrij zijn.
Statisch progressieve orthese
- Bestaat uit niet-elastische componenten
- Oefenen kracht uit om het gewricht in de eindpositie te houden.
- Verbetert het bewegingsbereik van het passieve gewricht.
- Maken progressieve veranderingen in de gewrichtspositie mogelijk.
Serieel statische orthese
- Houden een stijf gewricht in de eindpositie.
- Vergroten van het passieve bewegingsbereik.
- Nieuwe orthese in de nieuwe eindpositie.
- Geschikt voor behandeling van stijve gewrichten.
Hoe wordt de geschikte mobilisatie orthesen gekozen?
Afhankelijk van de cliënt en het specifieke geblesseerde gewricht kan de therapeut een van deze orthesen kiezen. De keuze van de meest geschikte mobilisatieorthese voor uw cliënt is een belangrijke beslissing. Het moet gebaseerd zijn op een degelijke klinische redenering en ondersteunend bewijs.
Eindgevoel bij passief bewegen
Het eindgevoel is het soort weerstand die wordt gevoeld bij het passief bewegen van een gewricht naar het eindbereik van de beweging. U kunt het type eindgevoel beoordelen door druk uit te oefenen op het gewricht aan het einde van het beschikbare passieve bereik. Bij een zacht eindgevoel wijkt het zachte weefsel met een kleine hoeveelheid druk. Heeft men stevige druk nodig om het gewricht verder te mobiliseren dan de beperking? Dan spreekt men van een hard eindgevoel en een gewricht met vergevorderd littekenweefsel.
Welke methode voor het kiezen van de juiste mobilisatie orthese kan ik inzetten?
U kunt een Modified Weekst test uitvoeren. Dit is een beoordelingsmethode die men kan gebruiken voordat men een orthese maakt. Het helpt om duidelijk te maken welk type mobilisatieorthese het meest geschikt is voor uw cliënt. De test gaat als volgt:
- Voer een ‘koude meting’ uit van het passieve bewegingsbereik van het stijve gewricht
- Verwarm de hand van de cliënt, bijvoorbeeld in een vloeistoftherapie-unit of een verwarmde whirlpool.
- Plaats het stijve gewricht in de eindpositie. Dit omvat een aanvaardbare overrek en warmtetoepassing gedurende nog eens 10 minuten.
- Na de 30 minuten van warmte en mobilisatie, neemt men een ‘vooraf geconditioneerde meting’ om het passieve bewegingsbereik te meten.
- Vergelijk tenslotte de twee metingen met elkaar. Het verschil tussen de twee metingen kan de keuze van de orthese beïnvloeden.