Wat kunnen psychische oorzaken zijn van hielspoorklachten?

hielspoor header

Hielspoor is een veelvoorkomend probleem. In dit blogbericht wordt een mogelijk psychische oorzaak, stress, besproken. Daarnaast wordt uitgelegd wat mogelijke symptomen zijn en wat Lomed Nederland kan betekenen in het herstel van hielspoorklachten.

Meest voorkomende oorzaken hielspoorklachten

1. Gewicht / BMI

Gewicht/BMI is een van de meest voorkomende oorzaken van hielspoorklachten. Bij een hoger BMI en een zwaarder gewicht ontstaat er een grotere druk op de pezen en spieren rondom de hiel/voet. Dit vergroot de kansen op hielspoor of gerelateerde klachten aan hielspoor.

2. Leeftijd

Leeftijd speelt ook een belangrijke rol in de mogelijke oorzaak van hielspoorklachten. Een persoon met hogere leeftijd heeft eerder kans op hielspoor dan een jonger persoon. De oorzaak hiervan is dat het vetweefsel onder de hiel steeds minder wordt. Dit vetweefsel zorgt voor de demping van de voeten. Gemiddeld gezien beginnen hielspoorklachten bij mensen vanaf 45 jaar op te spelen. Uiteraard kan dit per persoon verschillen.

3. Stress

Stress is met name een psychische oorzaak van hielspoorklachten. Door overmatige stress ontstaat er, net als bijvoorbeeld tijdens het sporten, meer druk op de pezen en spieren van de hiel. Daardoor bestaat de kans dat er ook door stress hielspoor kan ontstaan.

4. Sporten

Indien er gezocht wordt naar oorzaken van hielspoorklachten zal de oorzaak ‘sporten’ vaak voorbijkomen. De reden hiervan is overbelasting. Doordat er tijdens het sporten, meestal hardlopen of een andere sport, flinke druk wordt uitgeoefend op de pezen/spieren van de hiel. Dit zorgt voor irritatie aan de hiel en kan uiteindelijk leiden tot hielspoorklachten.

Oorzaken hielspoorklachten

Ontdek in deze infographic meer informatie over de oorzaak van hielspoorklachten.

Stress als psychische oorzaak van hielspoor

Over de precieze oorzaak van stress en hielspoorklachten is niet veel bekend. Uit onderzoek blijkt dat er nog onvoldoende bewijs beschikbaar is om te stellen dat stress een officiële aanleiding is voor voetklachten zoals hielspoor. Uit dit onderzoek blijkt dat respondenten wel last hadden van klachten die invloed hebben op de voetfunctie, maar niet direct zijn te linken aan hielspoorklachten.Een huisarts zal door middel van een vragenlijst en onderzoek bij de patiënt kunnen achterhalen of dat er daadwerkelijk sprake is van hielspoor, met stress als oorzaak, of dat het gaat om gerelateerde klachten aan hielspoor.

hielspoor

Hoe kan je hielspoor herkennen?

Hielspoorklachten zijn te herkennen aan de onderstaande symptomen:

  • Pijn bij (lang) staan en/of lopen
  • Pijnlijke eerste stappen bij het opstaan in de ochtend
  • Pijn tijdens de eerste stappen (na een tijd gezeten te hebben)
  • In het begin van een sportactiviteit (bijvoorbeeld tijdens de warming-up)
  • Pijn tijdens het lopen op een harde vloer (met blote voeten)
  • Pijn door het drukken / aanraken van de pijnlijke plek bij de hiel
voeten

Lomed en de behandeling van hielspoorklachten

Wij van Lomed kunnen helpen in het herstel van hielspoorklachten. Bij ons vindt u in het assortiment verschillende nachtspalken en braces die kunnen helpen in het herstel van hielspoorklachten. Onze productspecialisten staan altijd voor u klaar om samen met u de beste keuze te maken in uw herstel.

*Lomed Orthopedic Solutions adviseert enkel over producten in haar assortiment. Raadpleeg voor medisch advies over hielspoorklachten de huisarts.

Voordelen van een nachtspalk tijdens hielspoor

Ontdek onderstaand de voordelen van het gebruiken van een nachtspalk tijdens de herstelperiode van hielspoor.

Wilt u meer informatie over
nachtspalken?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op