Wat kun je doen met een ontstoken achillespees in het gips?

hielspoor header

De achillespees is de pees die voortkomt uit de kuitspieren en die aanhecht op het hielbeen (de hak).  Bij een achillespeestendinopathie is de pees ontstoken. In dit geval gaat het om een pijnlijke plek onder de kuit en net boven de hak. In dit blogbericht wordt besproken welke hulpmiddelen gebruikt kunnen worden na een operatie en het onderbeen in het gips zit

Wat kan je doen met een ontstoken achillespees in het gips?

Er zijn een aantal operaties mogelijk bij langdurige achillespeesklachten. Pas na minimaal 6 maanden aan klachten kan er voor een operatie gekozen worden.

Open release operatie

Bij een open release operatie, er wordt hierbij een sneetje gemaakt over de achillespees om deze vrij te leggen, volgt daarna gips om de pees te beschermen. Ook zorgt dit voor betere wondgenezing. Het gips blijft minimaal 2 weken zitten. Na 2 weken worden de hechtingen eruit gehaald. De eerste 6 weken mag de voet niet of nauwelijks belast worden. Lopen zal gedaan worden met een walker, zoals de Pro Orthic Airwalker en er is ondersteuning in de vorm van krukken. Na de acute fase dient er een nachtspalk of sok gedragen te worden. Hierna zal er met fysiotherapie gestart worden om de pees sterker te maken.

Uitleg hielspoor
Zichtbaar klacht hielspoor

Scopische release operatie

Bij een scopische release operatie, waarbij er 2 kleine sneetjes gemaakt worden over de pees, is de nabehandeling een stuk korter. Dit is een kijkoperatie (scopisch) waarbij een klein cameraatje en een shaver (wegzuigertje) wordt ingebracht door de 2 kleine sneetjes en hiermee worden verklevingen verwijderd zodat de achillespees weer vrij komt te liggen. Na een scopische operatie mag in de meeste gevallen de voet gelijk weer belast worden. Zware belasting is echter nog niet toegestaan. Ook is het belangrijk om enkele dagen na de operatie te starten met oefeningen, zoals rustige rekoefeningen. Om de pees de juiste lengte weer terug te geven dient er gebruik gemaakt te worden van een nachtspalk of nacht sok. Deze mag, indien noodzakelijk, ook overdag gedragen te worden.*Lomed Orthopedic Solutions is een verkooppartij. Volg ten alle tijde de instructies van de behandelend arts op.

Hoe lang duurt het herstel van een hielspoorbehandeling?

Achillespeesklachten kunnen een langdurige kwestie zijn. Een pees is niet of nauwelijks doorbloed waardoor herstel ervan lang kan duren wanneer er niet goed wordt mee omgegaan. Normaal gesproken duurt een achillespeestendinopathie weken tot enkele maanden. Wanneer er na 6 maanden geen zichtbare vooruitgang te zien is na behandeling van conservatieve behandelmethoden, kan er voor een operatie gekozen worden. Bij een scopische release operatie, waarbij de voet na operatie gelijk weer belast mag worden, volgt na 6 weken een controle afspraak bij de arts. In de meeste gevallen is de pees op dat moment voldoende herstelt om dagelijkse activiteiten, zoals wandelen, zonder problemen uit te voeren.

Darco walkers

Open release operatie

Bij een open release operatie, waarbij het onderbeen en voet 2 weken in het gips heeft gezeten is de hersteltijd veel langer. Zo mag er de eerste 3 maanden na de operatie geen zware belasting gedaan worden, zoals sporten. In totaal duurt het herstel na een open release operatie ongeveer 6 maanden.

soft nachtspalk
ProOrthic-Heel-Cup

Herstel zonder operatie

Liever eerst geen operatie? Rust is dit geval het beste remedie. Daarnaast kan er met behulp van een fysiotherapeut gekeken worden naar gerichte oefeningen om de pees sterker en de kuitspieren langer te maken. Het dragen van hakverhogingen in de schoenen (heel cups) zorgt voor meer demping op de achillespees waardoor de pijn afneemt. Ook het dragen van een nachtspalk of nachtsok kan in deze fase verlichting geven.

Voordelen van een nachtspalk tijdens hielspoor

Ontdek onderstaand de voordelen van het gebruiken van een nachtspalk tijdens de herstelperiode van hielspoor.

Wilt u meer informatie overnachtspalken?

Laat uw gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met u op