Orficast Full Finger Wrap (vingerkoker)

De Full Finger Wrap is een gemakkelijke en veelzijdige orthese die in slechts enkele minuten gemaakt kan worden. Het immobiliseert de aangetaste vinger snel en plaatst deze in een positie voor genezing. Deze orthese is geschikt voor alle vingers, inclusief de duim maar ook voor de tenen.

Wat is een wikkelorthese?

Een wikkelorthese kan voor verschillende indicaties gebruikt worden, van verstuikingen tot breuken, maar is ook zeer geschikt voor serial casting. Gebruik de volgende tips en aanwijzingen tijdens het maken van orthesen voor de beste resultaten.

Hoe maakt men een Full finger wrap (vingerkoker) van de Orficast tape?

Wij raden aan om voor deze orthese Orficast 3 cm te gebruiken. De tape-achtige eigenschappen maken het gemakkelijk om het materiaal effectief om de getroffen vinger te wikkelen en op zijn plaats te houden. Volg nauwgezet de aanwijzingen en zorg ervoor dat de orthese niet te dik of te omvangrijk wordt.

Stap 1

Neem een ​​stuk Orficast van 3 cm van ongeveer 20-22 cm lang. Activeer het in heet water en dep kort droog, waarbij de meeste warmte behouden blijft.

Stap 2

Begin nu met het wikkelen van het materiaal om de vinger. Begin distaal bij de vingertop en veranker de eerste wikkel rond de volgende laag materiaal. Wikkel in een hoek en overlap de vorige laag met 50%.

Ga door met het wikkelen zoals men bijvoorbeeld zou doen bij oedeemcontrole. Werk af bij de web space en bevestig de hoeken van de Orficast aan de onderliggende laag.

Stap 3

Zorg ervoor dat het oppervlak van de Wrap glad is. Wrijf met de vingers over het omwikkelde materiaal om alle lagen aan elkaar te bevestigen.

Stap 4

Nu kan de vinger in de gewenste uitgestrekte positie geplaatst worden. Houd het MCP-gewricht gebogen en houd de PIP binnen het maximaal toelaatbare eindbereik door onder de distale vingertop te houden. Druk niet op het dorsale PIP-gewricht.

Het DIP-gewricht kan wel of niet mee worden genomen in de orthese.

Hoe gebruikt men een vingerkoker voor serial casting?

Een serie statische orthesen houden een stijf gewricht of strak verkort weefsel in de eindpositie om het passieve bewegingsbereik of de weefsellengte te vergroten.

Om de paar dagen of zelfs een keer per week verwijdert men de orthese en voert men de behandeling uit aan het stijve of samengetrokken gewricht. Vervolgens brengt men een nieuwe orthese aan bij de patiënt in een nieuwe eindpositie.

Logo Orfit

De vingerkoker verwijderen

Het is aan te raden om eerst de patiënt zelf te laten proberen of ze de Full Finger Wrap kunnen verwijderen. Laat ze een beetje aan de orthese trekken nadat deze is uitgehard, wellicht komt de orthese vanzelf los.

Als dat niet het geval is, kan de orthese gemakkelijk aan één kant worden ingeknipt met een kleine gebogen schaar of gipsschaar. Eventueel kan de patiënt de vinger ongeveer 15 minuten in warm water weken en vervolgens proberen de orthese eraf te trekken. Door het warme water wordt de orthese iets losser, maar verandert de vorm niet.

Debby Schwartz, Physical Rehabilitation Product and Educational Specialist bij Orfit Industries America.

Debby is een gecertificeerd handtherapeut met meer dan 36 jaar klinische ervaring. Ze voltooide haar doctoraat in ergotherapie aan de Rocky Mountain University of Health Professions in 2010. Ze werkt sinds 2007 bij Orfit Industries America als product- en onderwijsspecialist.