Hielspoor

Hielspoor is een veelvoorkomende blessure aan de onderzijde van de voet, aan de peesplaat. De peesontsteking komt vaak voor bij hardlopers of mensen met staand werk. Hielspoor kan een langdurige blessure zijn en is vervelend door de belemmeringen in het sociale leven. Bekijk hier meer over de oorzaak van deze blessure en hoe u deze kunt behandelen.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een ontsteking in de heelpees of peesplaat die wordt veroorzaakt door overbelasting of stress. Hierdoor worden pijnklachten ervaren en is het lastig om de voet te belasten. Het ontstaat door het overmatig belasten van de hiel, waardoor er een irritatie optreedt op de grote pees onder de voet. Hielspoor gaat meestal vanzelf over, echter kan het herstelproces van deze blessure enkele maanden tot zelfs jaren duren. De mensen die het meeste risico lopen zijn mensen met overgewicht tussen de 40 en 60 jaar oud.

hielspoor

Wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die zorgen voor hielspoor. De meest voornamelijke oorzaak is overbelasting. Op het moment dat er sprake is van overbelasting in de hiel, kan dit voor irritaties en ontstekingen zorgen. Dit wordt veroorzaakt door kleine micro scheurtjes die geen tijd krijgen om te herstellen, met een ontsteking tot gevolg. Daarnaast zorgen overgewicht, een afwijking in de voet, sporten op een harde ondergrond en langdurig hardlopen of wandelen voor een verhoogd risico van hielspoor. 

Welke symptomen treden er op?

Wanneer u last heeft van hielspoor ervaart u een zere en voelbare pijn tijdens het lopen of staan. Deze pijnklachten zijn te ervaren in de hiel en aan de onderkant van de voet. Daarnaast kunt u last krijgen van een gespannen of stijve voet en treedt er pijn op bij de aanvang van een training of workout. Ten slotte wordt er regelmatig een  stekende pijn ervaren bij het wandelen of hardlopen op harde grond, waardoor er drukpijn ontstaat in de hiel.

Hoe kunt u hielspoor behandelen?

Er zijn verschillende manieren waarop deze blessure kan worden behandeld. In de meeste gevallen zijn het uitvoeren van rekoefeningen in combinatie met het nemen van voldoende rust en het dragen van goede schoenen genoeg om hielspoor te behandelen. Wanneer dit niet helpt kunt u overwegen om een brace of nachtspalk te gebruiken. Deze zorgt voor het ontlasten en stabiliseren van de hiel. Wanneer deze behandelingen niet zorgen voor een vermindering van de pijn kunt u overwegen om inlegzooltjes of een hielspoor sok te gebruiken. 

Na behandeling, wat nu?

Wanneer een conservatieve behandeling van een fysiotherapeut niet werkt en de klachten terugkeren kunt u overwegen om een hielspoor operatie of hielspoor injectie te gebruiken. Bij deze operatie kunt u kiezen uit een aantal keuzes; de lange kuitspier wordt ingesneden, verkalking wordt verwijdert van de aanhechting of plantaire fasciotomie. Naast een operatie kunt u kiezen voor een hielspoor injectie. Bij deze behandeling krijgt u een bijschierhormoon (cortisonen) toegediend door middel van een pijnlijke injectie.

Welke risico’s hangen hierbij vast?

Een operatie kan een ingrijpende keuze zijn. U wordt aangeraden om 2 maanden een nachtspalk te dragen, en het herstelproces duurt minimaal 3 tot 4 maanden. Daarnaast kan er een wondinfectie of wondbloeding optreden en pijnklachten terugkeren. De nadelen van een behandeling met een injectie is dat er sommige mensen niks van merken en dat het peesweefsel wordt aangetast waardoor deze wordt verzwakt.