Verstuikte enkel
Tijdens het beoefenen van sporten of tijdens uw dagelijkse bezigheden komt het wel eens voor dat u zich verstapt. De enkel kan dan omslaan, oftewel verstuiken. Het is een van de meeste voorkomende blessure in de sportwereld en bij zowel voetbal als basketbal de meest voorkomende blessure. Lees nu meer over de oorzaak en behandeling van deze blessure.
Wat is een verstuikte enkel?
Een verstuikte enkel wordt opgelopen als je door je enkel gaat. Dit gebeurt meestal naar de binnenkant waardoor er op de buitenkant letsel optreedt. Een verstuikte enkel kan optreden tijdens een botsing of wanneer u een misstap maakt. Er kunnen dan kleine scheurtjes of een flinke scheur ontstaan waarbij kort na het oplopen van het letsel een zwelling op kan treden. Het komt zelden voor dat de enkelband helemaal doorscheurt.
Wat is de oorzaak?
Er zijn verschillende verstuikte enkel oorzaken. Meestal ontstaat een verstuikte enkel doordat u zich verstapt, waardoor de voet een zijwaartse kanteling maakt. Dit kan komen door een kuiltje in een veldje of scheve tegels in een straat. De kans op een verstuikte enkel kan worden vergroot wanneer iemand al eerder last heeft gehad van enkelinstabiliteit, vaak sport op een stroeve vloer of regelmatig sport op ongelijke grond. Daarnaast komt de blessure vaker voor bij sporten waarbij fysiek contact aanwezig is.
Welke symptomen treden er op?
Een verstuikte enkel kan worden ingedeeld binnen drie niveau’s naarmate de ernst van de verstuiking. In het eerste niveau ontstaat de verstuiking door het uitrekken of lichtelijk scheuren van de enkelbanden waardoor minder gevoeligheid en een mogelijke zwelling kan plaatsvinden. In het tweede niveau is er sprake van een serieuze verstuiking van het bindweefsel wat zwellingen, voelbare pijn en blauwe plekken veroorzaakt. Lopen is moeilijk. Bij het derde niveau is lopen onmogelijk en treden er ernstige pijnklachten en blauwe plekken op.
Hoe kunt u een verstuikte enkel behandelen?
Het is belangrijk om direct na het oplopen van het enkelletsel de enkel hoog te houden met een ice-pack. Ook kunt u de enkel omwikkelen met drukverband. Dit zorgt voor een vermindering van de zwelling. Daarnaast kunt u al snel weer proberen te lopen of belasten met uw voet recht naar voren, dit bevordert het verstuikte enkel herstelproces. Zorg wel dat u de belasting geleidelijk op voert. zodat uw enkel de tijd krijgt te wennen aan de belasting. Ten slotte helpt ook fietsen goed voor het herstelproces van de enkel.
Na behandeling, wat nu?
U kunt na ongeveer twee weken de enkel belasten tijdens het lopen fietsen of voorzichtig springen. Over het algemeen kan vrijwel iedereen weer normaal functioneren na een periode van 6 tot 12 weken herstel. Hierbij is voldoende rust essentieel. Het gebruik van een enkelbrace tijdens het sporten of sporttape kan de terugkerende instabiliteit in uw enkel verhelpen waardoor uw activiteiten niet belemmerd hoeven te worden.